Rätt svar, vecka 44

Rätt svar, vecka 44
3:51 min

Rätt svar: Hjalmar Mehr

Förklaring:

Vi hörde signaturen och ett klipp ur Stockholmsnytt en gång på 70-talet. Hjalmar Mehr möttes kanske inte alltid av tacksamhet för sin gärning som borgarråd i Stockholm.

Men han hade växt upp med ett starkt socialt engagemang omgiven av ryska socialister som liksom hans föräldrar hade flytt undan pogromer och tsarens polis.

Fast pappa Bernhard var reformsocialist hände det att Lenin övernattade hos familjen vid sina besök i Stockholm.

Hjalmar behöll det internationella kontakterna och var något av en utrikespolitisk doldis inte utan inflytande över den socialdemokratiska utrikespolitiken. Hai und Topsy sjöng Vi ahin soll ich gehn, Vart ska jag gå, på jiddisch.

Hjalmar hade förstås varit spik nykter och krävde med sitt intyg i hand ordning och reda i huvudstadens utskänkningsregler och uppryckning på krogarna.

I boken Stockholmskärlek omvärderar Björn Elmbrant, vars röst vi hörde, Hjalmar Mehr. Planerna att riva Nordens största sammanhängande 1600-talsbebyggelse på Nedre Norrmalm antogs på sin tid i fullständig enighet utan votering av Stockholms stadsfullmäktige.

Men när Almstriden sinkade tunnelbanebygget mot Järvafältet, där folk klafsade omkring i leran mellan de nya kåkarna, kunde Hjalmar inte styra sin frustrerade tunga. Han räddade faktiskt en och annan kåk, för att inte tala om Gamla stan, som vissa också ville riva.

Han gav stockholmarna 50-kortet, Kulturhuset och Stadsteatern. De uppräknade stockholmspolitikerna var Helge Berglund, Inge Hörlén och Thorsten Sundström alla (S) samt Paul Grabö, (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".