Rätt svar, vecka 48

Rätt svar, vecka 48
4:10 min

Rätt svar: författaren Harry Martinson (1904-1978, Nobelpris 1974).

Förklaring:

Vi hörde Midsommardrömmen av sockenbarnet, sjömannen, författaren och nobelpristagaren Harry Martinson som var veckans svar, musiken av Martin Bagge.

Och det var med tremastade skonaren Willy som den unga sjömannen Harry Martinson år 1920 kom till huvudstan.

Det kan man läsa på en skylt på Strandvägen i Stockholm. På 70-talet skänkte författaren en hel lanthandel till sin födelsesocken Jämshög i Blekinge.

Den står, tillsammans med andra Martinsonminnen, i det som en gång var en av de skolor han gick i som barn.

Dikt om sommarskymning av Martinson och Utsikt från en grästuva, Det enkla och det svåra och Vägen ut är titlar på andra av hans verk.

Blomstren som i marken bo, är en dikt av Harry Martinson som står i Svenska kyrkans psalmbok. Och här hörde vi Harry Martinson filosofera över majoren Jurij Gagarins skutt i kosmos år 1961, den första bemannade rymdfärden.

Redan 1956 hade Harry Martinson i rymdeposet Aniara skildrat hur människorna tvangs ge sig ut i rymden på flykt från den gröna jord som de förstört, aktuellt just nu i en uppsättning av Aniara på Stockholms stadsteater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".