Rätt svar, vecka 49

Rätt svar, vecka 49
3:56 min

Rätt svar: Norrtälje

Förklaring, vecka 49

Svaret var Norrtälje och där gjorde jag lumpen 1964-65. Här var det lite övningsskjutning med Boforskanoner.

Kunglig Roslagens Luftvärnsregemente, Lv3, som hade förlagts till Norrtälje 1952 las ner år 2000, och samma öde vederfors redan 1969 sträckan Rimbo Norrtälje på smalspåriga Stockholm Roslagens Järnvägar så nu är det buss som gäller till Roslagens huvudstad.

Här hördes ett tåg på SRJ inspelat år 1974.

Norrtäljes stadsvapen är ett oppochnervänt ankare och Waxholmsbolagets stolta ångfartyg Norrtelje, som en gång seglade bland annat på Åland, ligger nu fast förtöjt vid kaj och fungerar som restaurant, medan den gamla DC3:an, flygplansfiket Fritze, som tidigare stod i Societetsparken har flyttats till annan plats.

En av stans attraktioner är det levande industriminnet, museifabriken Pythagoras. Den var igång från 1898 till 1979.

Grundarnas ursprungliga plan var att göra en räknesnurra, därav namnet Pythagoras, men det misslyckades och i stället inleddes en framgångsrik tillverkning av tändkulemotorer.

Hur fängslande fångarna tycker stan är vet jag inte, men här finns även ett fängelse. Här hörde vi Brudmarsch från Väddö, som ligger inom kommunens hank och stör.

Norrtälje är Stockholms läns till ytan största kommun, men med endast 55 000 innevånare har stan också länets mest utpräglade glesbygd. Filmerna jag räknade opp var alla inspelade i Norrtälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".