Rätt svar, vecka 3

4:04 min

Rärr svar: Akalla

Förklaring, vecka 3

Lite bonus för stockholmare den här veckan! Jag har hållit mig i hembygden.

Svaret var Akalla i nordvästra Stockholm, som från början hette *Akarla by =, åkarlarnas by.

Här flyter nämligen Igelbäcken, hem för den sällsynta lilla malfisken grönlingen, och på en runsten i närheten kan man läsa om Ingas söner som för tusen år sedan seglade till Grekland och blev borta där.

Kanske dog de i Miklagård/Konstantinopel - dagens Istanbul. Vi hörde låten Istanbul - Konstantinopel.

Idag bor många invandrare t ex från Turkiet och Grekland i Akalla, men de har nog snarare flugit än rott hit.

Själv går jag av i Husby, men nästa station, Akalla, är den sista på tunnelbanans blå linje, fast det talas om att bygga ut den över kommungränsen mot Barkarby i Järfälla kommun.

Stockholms enda kvarvarande jordbruk Hästa gård ligger i Akalla med 4H-rörelsens länskansli. Här gick förut under några år stans får, de som kallades kungens får.

Fårskötsel ansågs inte vara någon kommunal kärnverksamhet och fåren avvecklades.

Men så kom man på att nötkreatur var bättre på att hålla landskapet öppet än en massa maskiner, så nu har vi hundra betande kossor i stället, som håller kulturreservatet på Järvafältet i hävd.

Vi hörde Ove Engströms låt om Anna i Akalla by, som jobbade i den numera nedlagda konsumbutiken, fast jag hade klippt bort orden Akalla by.

Hennes leende kunde smälta bly, fast så mycket bly smälts inte här, men i Akalla ligger de stora stockholmsdrakarnas, DN/Expressens och Svenska Dagbladets/Aftonbladets, stora moderna tryckerier.

Blyet är länge sedan borta, nu är det en datoriserad helt blyfri process. Tidningarna vidrörs inte av människohand förrän tidningsbudet får hand om dem. Vi hörde tryckpressar.

Tillsammans med Husby hör Akalla till Kista-Rinkeby Stadsdelsförvaltning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista