Ta hand om dina rester, förvandla dem till lyxiga rätter. Foto: Anna Lind Lewin
Vakens radioblogg

Rester på menyn är det nya svarta

Krutongkvinnan slänger inga rester
6:31 min

 En genomsnittlig barnfamilj slänger varje år mat för åtta tusen kronor och det är nästan så jag förstår dem för varför äta rester när man kan laga till något nytt och fräscht.

När jag hör vilka enorma mängder mat vi slänger, enbart i Sverige, varje år så får jag dåligt samvete. Jag har alltid varit rätt bra på att slänga mat. Istället för att äta gårdagens rester så gör jag en ny intressant rätt, älskar att laga mat och har alltid haft lite svårt att äta samma mat flera dagar i rad.

Jag har dock blivit bättre och försöker lösa mitt dåliga samvete, halvvägs, genom att inte laga mer mat än vad jag ska äta. På så vis så får man det stora nöjet att laga mat varje dag samtidigt som man låter en mindre mängd mat gå direkt i soptunnan. Trots detta så blir det en hel del som måste slängas, små skalkar här och där som åker från skärbrädan, in i kylen för några dagars förruttnelseprocess och sedan rakt ner i skräpkorgen där den blir en del av matberget som slängs i onödan varje år.

Måste bli ännu bättre, sluta slösa i onödan och göra rester på menyn till det nya svarta.

Kokboksförfattaren Anna Lind Lewin, som bland annat skrivit boken ”Fattiga riddare och andra kökshjältar”, har några väl utvalda tips till oss. Lyssna på klippet ovan.

-                    Vad gör du med dina rester?

/

Fakta

4,8 kilo matavfall i veckan ger ett genomsnittligt svenskt villahushåll upphov till, enligt en studie av Avfall Sverige.

Det blir ungefär 100 kilo per person och år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".