1 av 6
Peters fiskgryta med squash och tomat. Foto: Peter Sundberg
2 av 6
Börja med att fräsa finhackad lök och tärnad squash.
3 av 6
Häll på tomater, buljong samt färska hackade kryddor.
4 av 6
När grytan puttrat samman så lägger du i torskbitarna och låter dem koka ovanpå tomat och squashgrytan.
5 av 6
Så här ser det ut när torsken kokat in i grytan. Foto: Peter Sundberg
6 av 6
Servera på tagliatelle, smula på feta ost och garnera med basilika. Smaklig måltid.
Vakens radioblogg

Min nya paradrätt ger mig gälar

1:10 min

 Laddar med sagolik gryta på torsk, squash och tomat, toppad med smulad fetaost och färska basilikablad.

Som vi pratade om förra veckan slänger vi flera tusen ton mat varje år, bara i Sverige, och det måste bli ett stopp på slöserierna. Detta tar mot för undertecknad eftersom jag avskyr rester, avskyr och avskyr, det är inte det bästa jag vet.

Hemligheten är att laga så otroligt god mat att man inte vill annat än att äta den dag efter dag. En målsättning som inte borde vara ett problem för mig eftersom jag verkligen gillar att laga mat. Har dessutom börjat gilla att laga samma rätt flera gånger, kanske till och med två, tre gånger i månaden. Skämt och sido, jag gillar att variera mig men har även insett det geniala med en paradrätt, en rätt man hinner öva upp sig på.

Min senaste paradrätt är en gryta på squash, skalade hela tomater och ekologisk torsk smaksatt med färska örter och serverat på tagliatelle. Rätten toppas sedan med smulad fetaost och färsla basilikablad direkt från krukan. Så gott.

Eftersom det är min tur att ta middag, är detta exakt vad som väntar Jenny när hon kommer till radiohuset om ett tag. Ska bli spännande att se vad hon tycker.

Hörs vid midnatt i P3 och P4.

/

Ingredienser:

1 gul lök

1 squash

200 gram skalade tomater (Finns i konserv)

400 gram torskfilé (Ekologisk, fångad med krok)

1 buljongtärning

2 msk tomatpuré

Färska blandade kryddor (Fungera även bra med finhackade frysta)

Färsk basilika

1 pkt Tagliatelle

Så här gör du:

Finhacka löken. Skär squash i tärningar, ca 1 cm. Låt puttra i ca 5 minuter.

Häll på tomterna, buljongtärning, salt, peppar samt kryddor. Låt puttra 7-10 minuter medans pasta vattnet blir klart. (Spara en del av basilikan till garnering)

Tärna torskfiléerna i 2 cm stora bitar. Lägg torskbitarna direkt på den puttrande grytan, låt dem koka några minuter och vänd ner bitarna i grytan genom att försiktigt finfördela dem i något mindre bitar. Låt puttra en stund.

Koka pastan enligt instruktioner.

Lägg upp pasta på en tallrik, lägg över grytan med torskbitarna, smula rikligt med fetaost på toppen och garner med en kvist basilika.

Smaklig måltid.

(Originalreceptet är gjort av en mina absoluta favoritkockar, Sara Begnér, sök på nätet för hennes originalrecept)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista