Rätt svar, vecka 6

Rätt svar: Terrakotta

Förklaring, vecka 6

Den mystiska siffer- och bokstavskombinationen, E2725B, är beteckningen för färgen terrakotta.
Terra cotta är ju italienska och betyder bränd jord. Slagverksensemblen Kroumata spelade ett stycke som hette just Jord, och låten beledsagades av eld från radions effektarkiv.

Som beteckning på bränd lera fanns ordet alltså i svenskan redan på 1700-talet, medan ordet i betydelsen rödbrun färg hittas först nästan två hundra år senare.

Terrakotta är ju ett slags lergods som använts sedan antiken, och the Bell Edison Building i Birmingham har en fasad som är ett vackert exempel på materialet - i den alldeles rätta rödbruna färgen.

Den kinesiska terrakottaarmén från 200-talet före vår tideräkning är ett annat exempel på vad man kan göra i terrakotta.

Den upptäcktes 1974 och nu i vinter visas delar av armén i Stockholm - utställningen pågår ännu någon vecka, om någon skulle undra.

Musiken var en kinesisk hyllning till lergubbarna och, som Evert Taube fick säga, så var det kejsaren Qin Shi Huangdi som förfärdigade den väldiga terrakottaarmén till sitt mausoleum.

Karl Gerhard sjöng Terracotta eller Om jag inte minns fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".