Rätt svar, vecka 7

Rätt svar, vecka 7
4:21 min

Rätt svar: Värnamo

Förklaring, vecka 7

Den här veckan var det lite extrachans för smålänningar.

Värnamo var svaret och det ligger i Finnveden och är en viktig knutpunkt för såväl bilvägar som Krösatåg.

År 1918 tryckte posten upp en serie fina frimärken med Gustav V på i valörerna 55 och 88 öre inför en väntad portohöjning.

Men det blev ingen portohöjning och försäljningen stoppades - utom i just Värnamo där av misstag tusen märken såldes i vardera valören.

De här så kallade Värnamofrimärkena vart förstås en efterfrågad raritet bland samlare och 60 år senare föreslog någon att postverket - som ni kanske minns - skulle sälja de osålda märkena och skänka pengarna till välgörande ändamål.

Men så kunde man förstås inte göra och år 1985 rapporterade jag faktiskt till Radio Jönköping, och de andra båda småländska lokalradiostationerna hur postens väldiga papperstugg gjorde konfetti av Värnamofrimärkena.

Bara några ark sparades åt Postmuseum.

Östermalm, Centrum och Gröndal är stadsdelar i Värnamo. Och förre finansministern, ordföranden i SVT:styrelsen med mera Allan Larsson och Svensson-Svenssonskådespelaren med mera Allan Svensson är båda bördiga från Värnamo.

Jag vet inte om de träffats i verkliga livet, men och här lät jag, med min tekniska trollstav, herrarna snacka med varandra.

I verkligheten berättade Allan Svensson om sin roll i TV-serien Svenska män, och Allan Larsson om ett uppdrag han fått att utreda placeringen av en partikelaccelerator i Lund.

Genomgående låt var Apladalen uti Värnamo, från filmen med samma namn, sång Johnny Bode, som dock bara fick låta sin stämma ljuda i förklaringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".