Vakens radioblogg

Dags att älska "Alla hjärtans dag"

Den årliga kärleksattacken är här. Alla hjärtans dag, kommersiellt jippo eller årligt förkläde att få älska med öppen ridå? 

Vem behöver en dag att älska när man kan älska varje dag

Jag har alltid tänkt på dagar som Alla hjärtans dag, Morsdag och Farsdag, som dagar skapade enbart för att vi ska spendera mer pengar.

Men visst är det lite intressant med dagar, som trots att de är kommersiella jippon, har en historia som ligger långt bak i tiden.

Läst på lite granna om Alla hjärtans dag och kommit fram till att dagen härstammar så långt tillbaka som medeltiden.

Alla hjärtans dag tycks vara en tradition som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Valentin sägs även ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Detta påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag. Kopplingen till romantik sägs komma från att fåglarna i mitten av februari sökte och hittade sin partner. Vilket i sin tur ledde till att kärlekskranka människor funderade över vem som skulle bli deras Valentin.

Enligt wikipedia är den äldsta bevarade valentinhälsningen från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade som hon kallade sin "worshipful and well beloved valentine".

Oavsett om denna dag är ett kommersiellt jippos så anser jag att man bör ta chansen att  visa sin uppskattning till dem man håller av. Och kan hända behöver vissa människor lite hjälp på traven, kankse behöver vissa en ”köpa-blommor-dag” i allmanackan för att överhuvudtaget få fingrarna ur och köpa en bukett till sin älskling där hemma.

Även om jag vidhåller min devis, ”Vem behöver en dag att älska när man kan älska varje dag.”

-         När firar du den du älskar?

/

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".