Rätt svar, vecka 9

Rätt svar, vecka 9
3:42 min

Rätt svar: Köln

Förklaring, vecka 9

Svaret var Köln. Här besjöng Die Bläck Fööss und Fründe Svartfötterna och deras vänner - D'r Dom in Kölle, som Kölnerdomen kallas på kölsch, stans dialekt.

Domen tog 632 år att bygga och när den var klar år 1880 var dess båda torn med sina 157 meter högst i världen.

Bara fyra år senare slogs rekordet av ett torn i Washington. Långt tidigare ca år 80 hade romarna här byggt Tysklands längsta akvedukt.

Då hette stan Colonia, i dag är den störst i Nordrhein-Westfalen och till ytan den tredje största stan i hela Förbundsrepubliken.

De två vätskorna var förstås Kölnisch Wasser, eller Eau de Cologne som vi säger, och Kölsch, det överjästa ljusa ölet, som heter likadant som det mål som talas i staden.

Det var Hitler, Hindenburg, Goebbels och Göring och två herrar till, som blev av med hedersmedborgarskapet.

Konrad var förstås Konrad Adenauer - överborgmästare i Köln under mellankrigstiden och Västtysklands första förbundskansler.

Vi hörde nobelpristagaren Heinrich Böll som, liksom journalisten författaren Günter Wallraff, växte opp i Köln. Så även Jaques Offenbach som bidrog med toner från Hoffmans äventyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".