Vaken diskuterar jämställdhet

"Den förtryckta kvinnan finns inte"

3:46 min

Kvinnor har lägre lön än män, kvinnor får sämre sjukvård, har svårare att göra karriär... Eller? Enligt den kontroversiella författaren Pär Ström är kvinnan inte alls förtryckt i dagens Sverige. Det är bara en myt.

Några av Vakens lyssnare håller med, medan andra anser att kvinnor och män inte alls behandlas lika.

Det är skrämmande hur lite jämnställt det är. År 2011 har vi fortfarande inte inte lika lön för lika arbete inom många yrken. Det är egentligen helt otroligt. En del kvarnar mal otroligt LÅNGSAMT. /Anonym

En av våra lyssnare, Kristina, tycker att idrotten är ojämställd i Sverige. Männen får mer pengar. Dessutom tvingas idrottande damer ta de träningstider som blir över när herrarna valt, säger hon.

Men enligt författaren Pär Ström stämmer inte det här. Ojämställdheten finns inte på riktigt. Det hävdar han i alla fall i sin nya bok där han listar sex feministiska myter.

– Kvinnor tjänar mindre än män, men det beror på att de jobbar färre antal timmar och väljer andra typer av jobb, säger Pär Ström.

Att myterna om den förtryckta kvinnan finns tror Pär Ström beror på att det finns en massa genusexperter som har gjort det här med jämställdhet till en industri.

– Det är en grupp som tjänar pengar, bygger status och bygger sin karriär på att pumpa upp myten om kvinnors underordning. Sanningen är att båda kön har sina respektive svårigheter, men det är absolut inte så att kvinnan är ett underordnat kön och männen glider omkring på en räkmacka i livet, säger han.

Du kommer säkert få starka reaktioner från feministvärlden för det här, hur förbereder du dig för det?

– Ja, jag får säkert starka reaktioner men jag är van. Jag är beredd på hätska anfall.

Flera av Vakens lyssnare verkar hålla med om att kvinnor inte behandlas sämre. Kanske till och med tvärtom.

Som pappa är man utanför det mesta, allt skickas ut till mammorna. Det närmaste jag kommit att få post om våra barn var en kallelse till folktandvården där de var adresserat till målsman. Mvh Fredrik i tidningsbilen

Jag lever i ett jämnställt förhållande, min man tjänar pengarna och jag gör av med dem. /Carina

Fråga