Vaken laddar för grill-VM

Se upp, tyskar — grillandslaget är redo för guld!

7:25 min

Revbensspjäll, kyckling, grisbog och oxbringa. Idag åker det svenska grillandslaget ner till den tyska staden Gronau där det är grill-VM. På söndagkväll koras vinnaren World Barbecue Champion 2011.

Men faktum är att Vakens lyssnare också är riktiga grillexperter.

Ulrik Lindelöv och grillkockarna Peter G Nilsson och Henrik Stensvad ska laga fem rätter i VM; revbensspjäll med bröd, kyckling med tomat, grisbog med majskolv, oxbringa med potatis, färskost och gräslök och så en dessert.

– Bringan är absolut svårast för vi är inte vana att grilla det, det är mer sydstatsmat från södra USA. Hemligheten är att kontrollera värmen. Det blir lätt torr och hård, men nu börjar det vi riktigt bra, säger Ulrik Lindelöv.

Hur många gånger måste man öva för att få till det?

– Flera månader. Inte varje dag, men man testar och testar hela tiden. Det gäller ju att den ska återfuktas och att köttet sakta kokas igenom och då ska vätskan vara kvar i köttet.

Ulrik var med och vann VM-brons på Jamaica 2003 och tog hem guldet i EM i Ungern samma år. Taktiken i år är att grilla på låg temperatur, men framförallt att ha kul. Det är stor skillnad på att grilla på VM och att grilla i restaurangerna där kockarna jobbar till vardags.

– På VM använder vi något som kallar smoker – en väldigt stor grill där man eldar med ved i ena änden och sedan två meter längre bort har köttet. Vi kan alltså gå från en tempratur från 250 grader till 60 grader i samma maskin. Sedan kan man bestämma vilken rök man vill ha, så det är en grymt stor skillnad!

Idag åker grillandslaget ner till Tyskland och på söndagkväll får vi veta hur det skötte sig.

– Tyskland är ett svårt land för oss, jag tror vi har kommit elva som bäst. Men om det ska hända så ska det hända i år, säger Ulrik Lindelöv.

Vad vinner världsmästarna?

– Jag tror det är en halv miljon, men det är inte det som är grejen. Prestigen att vinna är fantastisk! Vi vet att vi kan tekniken, det är mest smak och tycka det handlar om.

Hej i natten :-) Jag gör en så kallad rubbing som man gnider in i köttet. Den består av färsk riven ingefära, finhackad chili, salt och peppar. Passar bra till fläskkött. Kram Annika

Vakens lyssnare har varit extremt aktiva så här inför grill-VM – allt för att hjälpa fram det svenska grill landslaget. Andreas har receptet på en marinad som han säger passar utmärkt till skaldjur och fisk.

– Blanda matolja, soya, grillkrydda, färsk vitlök, färsk timjan och sambal olek. Därefter har du i pilgrimsmusslorna, räkorna och fiskbitarna och så får det ligga och dra i fyra-fem timmar sen har du en fantatisk fisk- och skaldjursmarinad, säger han.

Är det här någonting man vinner VM på?

– Det där kan du definitivt vinna VM på. Har du en egen hemmalagad aioli och en sallad med färskpotatis till, då går det hem!

Vakenredaktionen tackar för tipsen och önskar grillandslaget lycka till nere i Tyskland!

Fråga