Vaken snackar makt

Den fria viljan är kanske inte så fri

0:55 min

Vad är det som styr vad du gör, hur du ser ut och vad du handlar? Förmodligen pengar, skönhetsideal och reklam. Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet, säger att nästan allt i hennes yrke styrs av trender.

Lotta Ahlvar har precis varit med och avslutat Stockholm Fashion Weeks Retailer Collection, där en rad butiker och varumärken visat upp vilka trender som gäller kommande höst och vinter.

– Det är mycket fokus på form, yta och roliga mönster, säger hon.

Det mesta i Lottas yrkesliv handlar om mode och just nu påverkas modet till stor del av trenderna i USA. 

– Det är mycket i våra liv har blivit mycket större. Tallrikarna har blivit mycket större, glasen vi dricker ur är mycket större och julgranskulorna har också blivit större.

Landet på andra sidan Atlanten har onekligen stort inflytande på oss svenskar. Men Vakens lyssnare påverkar även av andra saker.

Hemma hos mig styr min dotter på tio månader. Men det ska bli kul att se hur hon reagerar på att bli storasyster om två månader. / 21-åringen

Hemma hos mig är det min mamma som bestämmer, därför att hon tycker att jag är bara barnet och att jag inte klarar mig på egen hand. Men jag tror att hon tycker om mig ändå. Jag tycker iallafall om henne. /Johannes Laack.

Lyssnaren Peter är övertygad om att allt här i livet styrs av hur tjock plånboken är.

– Jag som lastbilschaufför har inte råd att köpa mig en lägenhet på Strandvägen i Stockholm utan för nöja mig med en trea i Rågsved. Allting kostar pengar i dagens läge och för att tjäna pengar så måste man ha ett jobb, så då bestämmer arbetsgivaren över mig.

Men det finns en sak som inte har någon prislapp – åtminstone inte i kronor och ören.

– Kärleken, den är väl kostnadsfri, säger Peter.

Fråga