Rätt svar i Steg för steg, vecka 21

4:04 min

Rätt svar: Staden Avignon i södra Frankrike

Förklaring, vecka 21

Hej, vad det blåste! Nobelpristagare i litteratur 1904 var Frédéric Mistral, och mistral heter också den vind som plågar Avignon, som var svaret den här veckan.

Frédéric Mistral var dessutom utbildad vid universitetet i Avignon. En gammal fransk lag lär har stadgat strafffrihet för den som blivit galen av ljudet från mistralen och det om så saken rörde sig om mord.

Måhända är det vinden som gjort att fransoserna inte kan bestämma sig för om "på Avignon" ska heta "à Avignon", som är det vanliga, eller "en Avignon", som är något dialektalt.

Ni minns väl "påvarnas babyloniska fångenskap" på 1300-talet, då franska kungen tvang påven att överge Rom och residera i ett palats i Avignon. Flera år efteråt fanns det ibland två, rent av tre, påvar som bannlyste varandra och levde om på det mest okristliga sätt!

Mireille Mathieu, är visserligen 64 bast, men brukar kallas la demoiselle d'Avignon, unga fröken från Avignon.

Här sjöng hon Ave Maria. Jean Sablon sjöng Sur le pont d'Avignon on y dance tout en rond, och det finns faktiskt en bro som bara räcker halvvägs över floden Rhône, men om det är just på den visans ringdans äger rum, vet jag inte.