Vaken sniffar

Näsan får oss att tänka tillbaka

0:41 min

Vad framkallar minnen så bra som en doft? kastas tillbaka i barndomen av lukten av varm chocklad, medan väcker gamla minnen när hon sätter sig i en inrökt brun SAAB. 

Men varför är doftminnen så starka?

Den doft som får mig att minnas min barndom och alla lov när jag åkte med pappa i lastbilen är doftgranen skogsfrisk. Den doften får mig att le och njuta varje gång /Robin

Johan Willander är forskare vid Stockholms universitet och Århus universitet i Danmark, och har skrivit en avhandling som heter Självbiografiska doftminnen.

Varför är doftminnen så starka?

– Egentligen så vet man inte varför de är så starka men man kan väl säga att det som är intressant med doftminnen är att de är väldigt emotionella och ofta väldigt gamla, de kommer ofta från barndomen. Ska man spekulera så kan man väl tänka sig att det är en viktig period av livet, säger Johan Willander.

Jag blir lite extra till mig när jag känner lukten av finska hemlagade fiskbullar, det gjorde min utarmade finska morfar alltid till mig. /Hirvi

Men vad är egentligen ett doftminne?

– Ett minne som är väckt av en lukt, alltså ett minne som handlar om händelser från våra liv. Det kan vara lite vad som helst - till exempel att man kanske var nere vid en hamn och luktade tjära någon gång när man var liten och sedan, 50 år senare, så känner man lukten igen och kommer ihåg den här händelsen.

Varför kommer inte nya minnen och tar doftens plats?

– Det gör den, men i lägre utsträckning för lukter än om man till exempel får se ett fotografi eller höra en ljudsnutt eller liknande. Om du hör ett ljud så är det ofta mer från tonårstiden, och det är samma sak med bilder. Lukter har en tendens att väcka minnen från före tio-årsåldern.

– Man kan ju välja vad man vill ha som minnesledtråd, så vill man komma ihåg barndomshändelser så kan man ju använda sig av lukter, säger Johan Willander.

Min far hade en bilskrot när jag var liten och jag älskade att vara där. Jag  älskade att ligga i baksätet med solen gassande i ansiktet som frigjorde doften av det gamla bilsätet. En fantastist doft :) Jag använder det minnet alltid när jag kör avslappning. Inget slår doften av ett gammalt säte på en amazon 68 års modell /Ronny

Vad är lättast av komma ihåg, behagliga eller obehagliga lukter?

– Man brukar minnas det positiva, men man kan säga att man ändå minns hela skalan. Man minns händelser som motsvarar det sinnestillstånd man är i. Vanligt är att folk minns rockklubbar på den tiden då man rökte inomhus, så själv lukten kan vara obehalig men minnet positivt, säger han.

Vad har du själv för personligt doftminne?

– Jag har väl framförallt ett särskilt starkt minne, och det är en lukt som är en behaglig källarlukt som får mig att tänka på min farmors hus. Det är ett starkt luktminne för mig.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista