Stor folksamling. Foto: Rick Bowmer / Scanpix
Fler lyssnare till Vaken

Sverige växer så det knakar

Självklart för många men önsketänk för Daniel
0:25 min

Svenskarna blir fler och flest tycks vilja vara stockholmare. I fjol bodde strax över två miljoner människor i Stockholms län, enligt en prognos från Stockholms handelskammare kommer den siffran ha ökat med nära 400 000 till år 2020. 

Inatt undrar vi: - Vad önskar du fanns på din ort?

Utan folk ingen stad

Att bo i Stockholm innebär bilköer, trångt på bussen och överfull tunnelbana. Att vara många i en stad har sina nackdelar men även sina fördelar. För varför bor man i en stad överhuvudtaget? Hade man bott här om restaurangutbudet vore obefintligt eller om bussen endast gick två gånger per dag?

Att bo tillsammans har sina tydliga fördelar. Men vilka är fördelarna och hur ska exempelvis Stockholm stad agera för att kunna ta emot 400.000 extra invånare inom loppet av nio år?

Nu på morgonen ringer Jenny demografikonsulten Åke Nilsson som kan allt om befolkningsökning och vad det för med sig för problematik och fördelar. Ska bli spännande att höra vad han har att säga.

Om din ort skulle få 400.000 extra invånare de närmsta tio åren så skulle det troligen medföra att utbudet på orten ökar. Du kanske bor i en medelstor stad som har det mesta du behöver men ändå går omkring och drömmer om att någon skulle öppna en amerikansk grillrestaurang på gatan där du bor. Eller så kanske du bor i en mindre ort som blivit av med det mesta i serviceväg och istället drömmer om att återigen ha ett postkontor runt hörnet.

Vi är ett avlångt land som till stora delar är rätt centraliserat, - Vad önskar du fanns på din ort?

/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".