Maja Hageby åker inte utomlands utan huvudvärkstabletter och Peter Sundberg måste ha sitt svenska knäckebröd. Foto: Sveriges Radio
vaken är hemkär

Hemma utomlands

Tone Granquist: ”Sjungit nationalsången säkert tio gånger idag”
4:11 min

Det är inte bara i Norge som det har varit festligheter den 17:e maj. I Bournemouth, i södra England, så har ett gäng norrmän firat sin nationaldag på distans - med buller och bång. Tone Granquist är på plats och rapporterar från slutspurten av firandet!

I studion:&

Man brukar ju säga att traditioner blir viktigare för de som bor i ett annat land. För vissa räcker det att åka på en charter för att sakna till exempel sin vanliga mat därhemma... Vad av ditt hemland tar du med dig när du åker utomlands?

Jag bodde i Japan under 2 års tid och det mest eftertraktade bland oss svenskar var lösviktsgodis, lakrits och knäckebröd! Så varje gång någon åkte till Sverige så kom de tillbaka med halva väskan fyllt med godis och knäckebröd…
/Rebecca

Åker ingenstans utan mitt snus! Ett par gånger har jag köpt med mig för lite, och då har det slutat med att jag rökt som en borstbindare.
/Pitepojken

Lyssnar just nu på er från vårt hem i Sydkorea. Hit tar vi med oss massor med grovt mjöl, havregryn och torrjäst så vi kan baka grovt gott bröd. Och kryddor! Här finns bara chili, vitlök och ingefära… Dessutom tar vi med det traditionella: kaffe, kaviar, knäckebröd och även svensk ost och godis, mmm… Med detta trivs vi bra här, annars hade vi fått överdos på ris och sjögräs!
/Sara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista