Rätt Svar i Steg för steg, vecka 34

Rätt svar i steg för steg, vecka 34
4:12 min

Det var första gången jag åt oxfilé Pelle Janzon, en utbankad skiva rått kött med en rå ägggula i mitten, och svaret var Pelle Janzon, som påstås vara rättens upphovsman. Per Adolf Janzon var operasångare, son till en fiskhandlare i Norrköping, född 1844, död 1889 i Stockholm. Oxfilé Pelle Janzon förekommer också lagd på bröd, som toast Pelle Janzon. Det var Strindberg som mindes Pelle Janzon med största sympati, och min inledning var Strindbergs beskrivning av Röda rummet på Berns salonger, där bägge herrarna hängde i sin ungdom. Jansson frestelse påstås också ha uppfunnits av Pelle Janzon, fast det finns en annan förklaring att delikatessen i fråga skulle ha uppkallats efter en svensk film från 1928, som faktiskt hette just Janssons frestelse, med Edvin Adolphsson i huvudrollen. Vi hörde i tur och ordning olika sångare gestalta Leporello i Don Juan, Falstaff i Muntra fruarna, Vulcanus i Philemon och Baucis – inspelad 1902 – och sist Dulcamara i Kärleksdrycken, roller som samtliga ingick i Pelle Janzons repertoar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".