Jesper Långström. Foto: Ola Gäverth

Konditor Jesper Långström: "Man blir glad och pigg av choklad"

Konditor Jesper Långström
15 min

Jag tycker alla ska äta mer choklad, det är en magisk sötsak, säger Jesper Långström, konditor och bagare som i Vaken med P3 & P4 avslöjar sin passion för choklad och bjuder på några goda och lätta recept.

Programledare:  och

Vill du tipsa oss om goda chokladsaker, skriv i kommentatorsfältet eller -

Recepten hittar du här nedan...

Chokladmuffins
Ingredienser för ca 6 muffins.
2 st      Ägg
100 g    Osaltat smör
165 g    Strösocker
10 g      Vaniljsocker
½ tsk    Salt
90 g      Vetemjöl
35 g      Kakao (gärna av god kvalitet)
1 msk    Pressad citron saft
1 krm     Bakpulver

Smält smöret. Blanda sedan alla ingredienser och det smälta smöret i en bunke och vispa till en slät massa. Fördela smeten i ca 6 muffins formar och fyll dem till ca 2/3. Grädda dem på 200 grader i ca 9 minuter.
Muffinsen ska vara bakad på utsidan och kladdig inuti.

  

Kola/Tryffel Tårta
Använd en 22 cm springform

Nöt botten:
75g          Fint mixade pecanötter
50g          Muscovado socker
25g          Osaltat smör
15g          Vetemjöl
1 krm        Salt
Knivsudd   Chilipulver
Blanda ingredienserna väl och tryck ut dem o botten på springformen.
Grädda ca 5 min i 200 grader.

Kola:
Använd en tjockbottnad kastrull.
Koka upp följande ingredienser till 118 grader
100g      Osaltat smör
60g        Strösocker
20g        Fast honung
40g        Glykos
40g        Vispgrädde

Häll kolan över nötbotten och låt den svalna och stelna i kylen.

   
Chokladtryffel:
Finhacka 130g 70% choklad och lägg chokladen i en bunke

Koka upp
110g      Vispgrädde
15g        Honung
25g        Hallonpuré (söndermosade frysta hallon som passeras genom en sil)

Häll gräddblandningen över chokladen och rör försiktigt om.

Tillsätt 35 g osaltat rumstempererat smör och rör försiktigt om tills smöret har smält och absorberats av chokladtryffeln.

Häll chokladtryffeln över den stelnade kolan och sätt tårtan i frysen ca 4 timmar.
Lossa där efter formen.

Om du vill glasera tårtan med en glasyr så gör följande…
Ingredienser:
80 g     Mörk choklad (65-70%)
40 g     Mjölkchoklad
80 g     Vispgrädde
20 g     Standardmjölk

Hacka chokladen i små bitar och lägg dem i en skål.
Koka upp grädde och mjölk och häll det över den hackade chokladen.
Rör om med en visp så att det blir en jämn glasyr.
Häll glasyren över den frysta tårtan och se till att stryka ut den så att glasyren täcker kanterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".