Goda Recept från lyssnarna

Hunger kan suga till både tidigt på morgonen och mitt i natten.
Har man en stund över på dagen kan det vara roligt att testa
ett nytt recept .

Det var alltså Ewa i Umeå som efterlyste dels ett brödrecept och dels ett recept på en soppa med pannkaksbitar i. Och det har hon fått hjälp med

Ett recept på ett tyskt bröd med salt på som skulle vara gudomligt gott efterlystes. Här är ett recept på tyska kringlor som vi fått in av bagaren Peter Erlandsson - tack för det!

Men en varning är på sin plats - detta är inget för nybörjarbakaren. Skyddsglasögon och skyddshandskar behövs!

Pretzel kringlor

25 gr jäst

2 1/2 dl vatten

2 1/2 mjölk standard

1 tsk salt

1/2 tsk socker

1 msk smör (äkta)

12 dl mjöl.

Köres till en jämn och fin deg, rulla ut till kringlor lagom stora ca 80-100 gram. Låt dom jäsa en stund.

Nu är det dax att göra en soda lag.

30 gr kastiksoda

1 liter vatten.

Koka upp sodan och vattnet, tillsätt ytterliga 1 liter vatten.

Doppa kringlorna i soda lösningen lägg på plåt strö på grovsalt Baka av kringlorna i 210 grader till dom blir gyllen bruna. (Ganska hårt gräddade) OBS!!!

Ät dom inte varma och använd skydds handskar och skydds glasögon när man använder sig av sodan och ha bra ventilation.

Lycka till.

Med vänlig hälsning, Peter i Odensbacken.

Bengt-Runes Pannkakssoppa

Man kokar något kött som ger kraftig buljong ( fläsklägg eller oxkött).

Köttet kan man använda till annan soppa senare.

Man kan ju också fuska med köttbuljongtärningar.

Man gör vanliga tunna pannkakor, rullar dessa en och en precis som en rulltårta.

Skär sedan i mycket tunna skivor.

Sedan lägger man dessa strimlor i buljongen, de får ligga en stund så att de sväller

och suger åt sig buljongen. Jättegott!

Hälsar Bengt-Rune Johnsson i Mölnlycke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".