Rätt Svar i Steg för steg, vecka 7

4:12 min

Rätt Svar i Steg för steg, vecka 7

Svar: Київ/Киев; Kyev/Kiev

Förklaringar:

Könugard kallade våra förfäder dagens Kiev, som var veckans svar. Och här i en av den östlaviska kristenhetens viktigaste kyrkor, Sofiakatedralen, ligger drottning Irina, eller Ingegärd Olofsdotter, Olof Skötkonungs dotter, begravd tillsammans med sin make furst Jaroslav den vise.  En av deras många döttrar, Anna av Kiev, blev drottning i Frankrike, och det påstås att det var franska protester som var tungan på vågen när Sovjetmakten avstod från planerna att riva katedralen och bygga en park i dess ställe. På 800-talet vart Kiev huvudstad i furstendömet Kievskaja Rus. Det nordiska inflytandet var stort men stan utvecklades snart till den politiska och kulturella huvudstaden för det som blev Ryssland. Den förstördes av mongolerna, och sedan tävlade Litauen, Polen och Ryssland om herraväldet. 1934 vart Kiev huvudstad i den Ukrainska Sovjetrepubliken och 1991 i det självständiga Ukraina.

Här hörde vi ur Modest Mussorgskijs Tavlor på en utställning: Богатырские ворота, Bogatyrskije vorota, om en ståtlig port i Kiev som aldrig kom att byggas utan bara fanns som en skizz på en tavla. Vi offrar kropp och själ för friheten och minns att vi är ättlingar till kosacker, sjunger ukrainarna i sin nationalsång. Vi hörde EU-hymnen, Putin som talade om den politiska situationen i Ukraina, den fängslade Julija Timosjenko och ljudupptagningar från gatuprotester nyligen i Kiev.

 

                                        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista