Onsdagens ledtråd i Steg för steg, vecka 46

Onsdagens ledtråd i Steg för steg, v 46
2:18 min

I kommunen bor drygt 30 000 innevånare, och här fick jag min första lön. Jag skulle få 50 öre om dan, när jag försökte hjälpa till att hässja hö. När jag efter två dagars jobb klev in i det stora bondköket och krävde min betalning fick jag fem tjugufemöringar i näven, och när jag fråga farbror Sundman vad den femte gjorde där, sa han att det var dricks. Så jag fick skubba hem till mamma och fråga vad dricks var för nåt.

Om någon tror att det vimlade av ormar på gårn, så har det sin speciella förklaring. Sven och Mina Sundman hette de sista som brukade gårn. De arrenderade av tegelbruken, som tog blålera nere vid järnvägen, men framåt 60-talet las gårn ner. Och i dess ställe växte det upp permanentbostäder på åkrarna i den här delen av kommunen. Pappa sålde sommarnöjet och idag står det två villor på vår tomt. Och kossorna som man mota ut i hagarna ibland efter kvällsmjölkningen är ett minne blott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".