Förklaring Steg för steg, vecka 46

Förklaring Steg för steg, vecka 46
4:49 min

Rätt svar: Vallentuna

Klockor i Vallentuna kyrka. Idag var det var bonus för Vallentunabor, eftersom svaret var Vallentuna. Där i den gamla gråstenskyrkan fanns Liber ecclesiae Vallentunensis, det äldsta kända rent svenska kalendariet från år 1198. Fast idag förvaras kalendariet av Historiska museet.

Den smalspåriga Roslagsbanan med 891 mm spårvidd, slutar idag i Kårsta i Vallentuna kommun. Och det var Jarlabanke som reste en sten efter sig själv vid Vallentuna kyrka, när han var kvick, det vill säga fortfarande levde. Han byggde bro och anla tingsplats här, kan man läsa, och ägde allt Täby, och är väl mera känd för Jarlabankes bro med sina runstenar i Täby kommun. Och det var Jan Fridegård som gick med slagruta på vår tomt, när han bodde i Vallentuna.

Bokcirkeln på bibblan handla om hans bok Torntuppen. Gården hette Ormsta, säkert inte efter några huggormar eller snokar, utan efter någon forntida bonde för länge sen som har hetat just Orm. Men idag är Ormsta alltså en stadsdel i Vallentuna, som var veckans svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".