Förklaring Steg för steg, vecka 49

Förklaring Steg för steg, vecka 49
4:23 min

Rätt svar: Margaretha Krook

Margaretha Krook, som var svaret, växte upp i Norrtälje. Som barn ska hon ha varit förtjust i att gå runt utklädd på gatorna och efter en sejour som flygvärdinna flyttade hon hem från Rom till Stockholm och kom in på Dramatens elevskola. 1964 var hon med i filmen Bröllopsbesvär, efter Stig Dagermans roman.

Vi minns henne från radions På minuten. Och det var regissören Alf Sjöberg som ogillade att hon, som gjorde karaktärsroller som Mutter Courage, också gjorde reklam för smörgåsmargarin. Repliken var från sketchen Skattkammarön, men det behövs ingen brasa, för fryser man om händerna kan man idag värma dem på Margaretha Krooks staty utanför Dramaten. Bronsen är alldeles blank på magen. Och Värmlänningarna, Jönssonligan på Mallorca och En vandring i solen är bara några av de filmer som Margaretha Krook medverkat i. Picassos äventyr gav henne en guldbagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".