Förklaring Steg för steg, vecka 1

Förklaring Steg för steg, vecka 1
4:59 min

Rätt svar: Ring

Ja, gott nytt år! Ring var svaret. J R R Tolkien, han skrev Sagan om ringen, han. Har ni en ring så vrid på’n och se om ni hittar slutet. Under tiden kan ni fundera på det matematiska begreppet ring, men det får ni nog reda ut med nån annan än mig. Musiken var från Wagners Nibelungens ring. 1966 slutade man – officiellt i alla fall – att kalla årkurserna i gymnasiet för ringar.

I förlovningsringar brukar det stå kontrahenternas namn och datum, men ringen kan ju vara arvegods och stämpeln gammal, rentav från 1800-talet. Så det kan finnas säkrare sätt att hålla reda på bröllopsdagen än att titta på stämplarna. Snarare än framstycke och skuldror skulle vi väl säga stenar, infattningar eller klack; fast i Sverige brukar vigselringar var släta och sakna sånt. Seden att växla ringar ska gå tillbaka på romerskt rättsbruk. Vi hör ett lite annorlunda arrangemang av Mendelsohns bröllopsmarsch.

Jag vet inte om ni sysslar med ringdans vid nyår. Det gör man väl mera runt julgran och majstången, men här hördes tibetansk, serbisk och amerikansk ringlek, och sist färingar, som stampar runt på stuggolvet i ett kväde om Ormen långe och slaget vid Svolder mellan Olav Tryggvason, Sven Tveskägg och Olov Skötkonung. När Olav Tryggvason såg sig besegrad av den svenska och danska kungen, ska han och hans norska kämpar ha kastat sig havet och drunknat. Man tror slaget stod i Öresund år 1000. Men än idag sjunger färingarna: Slaið ring! Glaði ríða Noregis men til hildarting, Gör en ring! Glada rida Norges män till strid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".