Förklaring Steg för steg, vecka 2

Förklaring Steg för steg, v. 2
6:07 min

Rätt svar: År 2005

Här var det både tungomålstalande och fosterländsk sång. 2005, det var året då vi inte längre fick vara lediga på annandag pingst – i stället fick vi fira från jobbet på svenska flaggans dag. Somliga vart sura för pingsten var ju en garanterad långhelg med ledig måndag varje år, medan den 6 juni av och till infaller en lördag eller söndag, då många är lediga ändå.

2004 års julklapp hade varit en platt-TV, och den som hade lust kunde under året sitta och blänga på till exempel SVT:s serie Riket, i väntan på 2005 års julklapp som vart ett pokerspel. Fast om nån spela bort sin platta TV på poker vet jag förstås inte.

Årets storm hade döpts till Erwin av den tyska vädertjänsten, men hos oss fick den heta Gudrun och den stängde inte bara av metron i Sankt Petersburg och trikken i Göteborg – den fällde skog också, och åstadkom ännu värre elände och förödelse. Stor uppståndelse vart det i Stockholm när Essingebron rammades av kranen Lodbrok -uppkallad efter Ragnar Lodbrok, så kallad eftersom han ska ha haft ludna benkläder. Fast skadan var inte värre än att trafiken på bron kunde släppas på nästa dag. 2005 var också året då Monica Zetterlund och Totta Näslund lämnade det jordiska – saknade av många.

Eurovisionsschlagerfestivalen avhölls under blågula flaggor i Kiev, men det hjälpte inte. Las Vegas med Martin Stenmarck kom ändå bara på fjortonde plats. Vann gjorde ungerska Nox med Forogj Világ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".