Förklaring Steg för steg, vecka 3

Förklaring Steg för steg, vecka 3
4:37 min

Rätt svar: Trappa, trappor

Vi hörde klockspelet i Stockholms stadshus och ljud från Nobelfesten, när honoratiores skulle knalla in nedför den breda trappan i Blå hallen. Trappa var svaret. Och det berättas att stadshusarkitekten, Ragnar Östberg, lät sin hustru provgå en modell av trappan för att få till den så att det skulle gå att skrida värdigt nedför densamma.

Ivar Lo Johansson, som vi hörde var inte bara en av våra namnkunnigaste arbetarförfattare. Han hade också prövat en mängd yrken, bland annat som byggnadsarbetare i Frankrike och i Stockholm och han visste hur man ska bygga en trappa. Men jag vet inte om Ivar Lo just brukade drabbas av l'esprit d'escalier – ni vet när man kommer på vad man skulle ha sagt när man redan är på väg ut i trappan; det finns visst inget bra svenskt uttryck för det.

I Nationalmusei trappa kan man sitta och höra konserter, fast inte just nu när museet byggs om. I Vällingby i västra Stockholm heter medborgar- och kulturhuset just Trappan, och nu idag ska biografen Trappan i Kungsbacka ha premiär, inte bara på Paddington, utan även på the Imitation Game och Jönssonligan – den perfekta stöten. Från Milanos världsberömda opera La Scala, som betyder just trappan, hör vi hur de börjar spela Giuseppe Verdis La Traviata.

I en spindeltrappa bör man låta den som ska ner, gå på yttersidan där ledstången finns. För risken att den som går uppför skulle trilla är mycket mindre än för den som ska ner. Vi trappar ner med Staircase to Heaven – jag ska för resten snart göra det själv. Det är bara två veckor kvar att tävla i Steg för steg. Sen är det slut!  Så det är bäst att passa på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".