Förklaring Steg för steg, vecka 4

Förklaring Steg för steg, vecka 4
5:12 min

Rätt svar: Vals

Vi hör ett schweiziskt trummgäng från Edinburgh Tattoo och ordboken anger cylinder, rulle och trumma som synonymer till vals, som var svaret.  Och en mangel är ju också ett slags valsverk, går åt ett håll när den drar i sig lakanet – och åt det andra när man får ut det. Det är vitsen med att valsarna är reversibla.

La Marseillaise med Edith Piaf, och tänka sig att de skutt som tredje ståndet tog i tre fjärdedels takt efter franska revolutionen, och som på sina håll ansågs som höjden av omoral, sedan vart högsta mode i de fina kretsarna och vid hoven i Wien och Petersburg. Den största av de tre kommunerna som stavar sitt namn Vals är den i Schweiz med cirka 1000 innevånare, fast på tyska uttalas den förstås [fals]. Dansen vals däremot har sitt namn från tyskans walzen, som betyder snurra, vrida sig. Ja, så äntligen fick vi höra lite vals, först en Straußsnutt från Wien som sig bör, följt av Bostonvals från trettiotalet, Waltzing Matilda i marschtakt, Starinnyj vals, Gammal vals, från Ryssland och som sig bör sist Viimeinen valssi, Sista valsen, lagom vemodigt när Steg för steg sjunger på sista versen.

Nästa vecka är sista chansen att vara med och tävla!  Sen får ni lösa korsord i stället, eller hitta någon annan av Sveriges Radios spännande tävlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".