Förklaring Steg för steg, vecka 5

Förklaring Steg för steg, vecka 5
7:13 min

Rätt svar: Sveriges Radio

På Radiovägen 1 i Bondebacka i Motala finns ett radiomuseum i huset med den gamla långvågssändaren. Och svaret var Sveriges Radio. Jag tyckte det skulle passa när jag gör den allra sista Steg för stegtävlingen. Det allra första radiominne, jag kan komma på, är den där valpen i fönstret. Då var jag inte gammal. Men när jag började jobba på radion för nästan 40 år sen – var det på något som hette Sveriges Radios verkredaktion i en liten studio i gamla kanslihuset. På samma våning jobbade Olof Palme.

Andra dan på jobbet slängde kamraten Holger Andersson åt mig en tung apparat med orden: Här har du en Nagra, här är mikrofon och lurar och bruksanvisningen. Gå hem och läs på! I morron ska du bevaka en uppvaktning från hyresgästföreningen på Porsön i Luleå. Så kom det sig att min första intervju var med en ung bostadsminister som hette Ingvar Carlsson. De första tjugu åren var pressen största ägaren i Aktiebolaget Radiotjänst och hade ensamrätt på att sända nyheter – från TT – sent på kvällen dessutom så att folk skulle vara tvungna att köpa tidningen först. Sedan gick ägandet över till folkrörelserna och näringslivet. Men när det börja glunkas om reklamradio hoppade näringslivet av.  Kulturministern, Birgit Friggebo föreslog att lärda sällskap och akademier skulle ta över. Men akademierna var inte var intresserade. Då påstås hon ha utbrustit att i så fall finge väl staten ta över! Det var i den vevan som personaldirektören på lokalradion vid en mbl-förhandling, frågade mig om inte Sifklubben vid Sveriges Radio kunde hosta opp 50 lakan och tjacka alla lokalradioaktierna, fast det var förstås ett skämt. Saken löstes genom att man bildade en stiftelse som äger Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion.

Idag är gamla radiochefen Ove Joanson ordförande i ägarstiftelsen. Någon statsradio har vi aldrig haft och den tiden är över då det satt politiker i programbolagens styrelser. Ordförande i radiostyrelsen är Skansenchefen John Brattmyhr och en av de nya ledamöterna heter Ole Mølgaard, tidigare chef vid Danmarks Radio, som utvecklat digital radio i Danmark och Europa, erfarenheter som säkert kan bli nyttiga framöver.

Sedan länge görs alla program på radion digitalt, men när programmen ska sändas måste den digitala signalen omvandlas till analog. Redan 1995 var SR först i Europa tillsammans med BBC med digitala sändningar, men när sändarnätet täckte 85 procent av befolkningen, och folk börjat köpa DAB-mottagare lät kulturminister Leif Pagrotsky stänga alla DAB-sändarna utanför de tre storstäderna och Luleå, och frågan är om vi inte hamnat på efterkälken för nu planerar många länder att stänga sina FM-sändare.

Sveriges Radio i sin nuvarande form bildades faktiskt 1993 då lokalradion och riksradion slogs ihop. Fast det som firas är förstås att det gått 90 år sedan Radiotjänst började sina sändningar från Kungsgatan 8 i Stockholm. Då spelade man säkert Ernst Rolfs Det går bättre och bättre dag för dag. Och så har det fortsatt och nu vill jag sända ett tack till alla duktiga kamrater för de guldkorn som jag kunnat rafsa fram ur radions arkiv under de 11 år som jag gjort Steg för steg. Och förstås till alla er lyssnare som hängt med. Hoppas ni haft lika kul som jag. Nu ska jag vara pensionär på heltid det är väl ingen risk att bli sysslolös. Det finns ju så många bra radioprogram att lyssna på. Ha det bra! Hej då!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".