Facit Nattjakten Deluxe på hög höjd

Facit för Nattjakten Deluxe på hög höjd, sändes den 13 februari.

Nattjakten Deluxe 13 februari

  1. The Shard (The Shard London Bridge) – Vi hörde P3 Nyheter rapportera om en incident nu den 28 januari i år när sex aktivister från Greenpeace klättrade upp i The Shard. Med höjden 309 meter är huset den tredje högsta byggnaden i Europa. Högsta huset i EU.
  2. Willis Tower – Bruce Willis skulle med sin version av The Boardwalk få er att tänka på Willis Tower i Chicago. Skrapan var med sina 442 meter världens högsta från att den byggdes 1937 fram till 1998.
  3. One World Trade Center - 451 meter högt. Just nu USA:s högsta byggnad.
  4. Burj Kahlifa – Skrapan är världens högsta byggnad och världens högsta byggnaddsverk och står i Dubai, Förenade Arabemiraten. I klippet hörde vi Ekots Helena Boström rapportera innan byggnaden stod klar, detta var 21/7 2007. Sedan inslaget har byggnaden växt klart i höjd och är nu 828 m.
  5. Mercury City Tower – Freddie Mercury skulle få er att tänka på vad som just nu är Europas högsta byggnad Mercury City Tower i Moskva. 338,8 meter.
  6. Empire State Building - Baseballs sjöng låten King Kong. King Kong kallades i filmen från trettitalet för Världens åttonde underverk. Den mest kända scenen är när King Kong i slutscenen klättrar upp för The Empire State Building.
  7. Turning Torso
  8. Eiffeltornet
  9. Kungstornen /Kungstornet – Sveriges första skysrapa blev det Norra av de två tvillingtornen på Kungsgatan i Stockholm. Första tornet stod klart 1924 och något liknande hade aldrig byggts tidigare i Europa. Det var Kossornas planets i P1:s programledare som besökte det norra tornet i ett program om höga hus.
  10. Kaknästornet - Peter Wahlbäck framförde sin ”Jerusalen is Waiting for Kaknäs to call”, insp. 1997. Kaknästornet är 170 meter högt och är ett centrum i radio- och TV-nätet för Teracoms radio- och TV-trafik i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".