Kristina Paltén: "Att springa genom Iran är mitt sätt att visa tillit till det som är okänt för mig"

3:58 min

Kristina Palténs äventyr genom Iran fortsätter. Nu har temperaturen sjunkit och de senaste dagarana legat på runt 25 grader, vilket underlättar löpningen. Under morgonens rapport berättade Kristina för Peter Sundberg om varför hon valt att springa genom Iran.

"Jag vill utmana mina och andras fördomar. Vi lever i en tid av rädsla. Människor är rädda för andra och speciellt de som är annorlunda. Jag vill sprida det jag ser så att fler får en mer nyanserad bild av världen. Och som bonus har jag fått att iranierna verkar otroligt stolta över att jag vill springa i deras land."

Så här skriver Kristina själv om varför hon väljer att på egen hand korsa Iran.

Vi lever i en tid av rädsla. Människor är rädda för andra, och speciellt de som är annorlunda. Vi ser hur främlingsfientliga partier vinner mark, både i Sverige och Europa. Jag frågade mig själv - hur vill jag ha världen? Och vad kan jag göra? Jag kom fram till att jag vill ha en värld med tillit till andra, där vi är nyfikna på det som är annorlunda och även tolererar att det finns olikheter. Jag är bra på springa. Jag tänkte - kan jag använda det på något sätt? Svaret blev att springa som ensam kvinna genom Iran, ett muslimskt land. Jag valde muslimskt just för att IS är på tapeten och många blir rädda för muslimer på grund av dem, även jag. Men är 1,5 miljarder muslimer som IS? Nä, de flesta är som du och jag. Ler om jag ler, ser sur ut om jag bemöter dem surt. Med min löpning vill jag visa min tillit till det som är okänt för mig. Jag vill utmana mina och andras fördomar. Jag vill sprida det jag ser så att fler får en mer nyanserad bild av världen. Och som bonus har jag fått att iranierna verkar otroligt stolta över att jag vill springa i deras land.