FACIT Quiz: Vilka amerikanska delstater?

Här är de rätta svaren:

  1. Georgia Du hörde introt till Ray Charles evergreen Georgia on my mind
  2. Hawaii ett utdrag från Barack Obamas sista tal som president i FNs generalförsamling för ett par veckor sedan. Obama föddes på Hawaii.
  3. Washington State en lite anonym stat man lätt glömmer. Oförglömlig är däremot den romantiska komedin Sleepless in Seattle (1993) med Tom Hanks och Meg Ryan. Seattle är huvudstaden i Washington State.
  4. Texas, ni kände säkert igen Dolly Partons I will always love you, men visste du att den skrevs som filmmusik till westernmusikalen Det bästa lilla horhuset i Texas?
  5. Alabama, i en ny hit (ofta spelad här i P3) av och med Hanna Kärver besjungs en Alabamatröja. Vad det är? Ja av videon att döma är det en collegetröja som det står University of Northern Alabama på.
  6. Kalifornien, för det är bara Kalifornien som har haft en Terminator aka Arnold Schwarzenegger som guvernör. Klipp från Terminator 1.
  7. Montana, knäckte ni denna??! Det var den franske superstaren Yves Montand som sjön sin hit Les Feuilles Mortes (De döda löven) och hans efternamn leder ju osökt tankarna till Montana. Berg som berg.

           8. West Virginia, en delstat på östkusten och  tydligen väldigt vacker om man får tro John Denver som hyllar sin hemstat här i Country roads, take me home. Fortsättningen lyder: to the place where I belong. West Virginia, Mountain mama, take me home country road.

          9. Florida, presidentvalet 2000, mellan Al Gore och George W Bush kom att avgöras i Florida, under väldigt röriga omständigheter. Rösträkningen var tvungen att göras om flera gånger och frågan hamnade till slut i Högsta Domstolen. Här hörde vi Al Gore till slut erkänna sig besegrad.

          10. Illinois kanske inte är lika välbekant som Chicago, delstatens huvudstad. Vi hörde en snutt från filmmusikalen Chicago med Catherine Zeta Jones som sjunger All that jazz i rollen som Velma Kelly. Hon fick en Oscar 2002 för bästa kvinnliga biroll för denna insats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".