FACIT: Vilka tio Astrid Lindgren-figurer?

Nattjakten Deluxe FACIT Karaktärer i Astrid Lindgrens berättelser

1. Jonathan i Bröderna Lejonhjärta, namne med Jonathan Johansson  som ni hörde i låten Real thing.  

2. Kalle Blomkvist, mästerdetektiven. Ni hörde en annan mästerdetektiv Blomquist, Mikael i ett kort klipp från trailern till filmen Män som hatar kvinnor

3. Riddar Kato, den elake tyrannen i Mio min Mio som tagit barn till fånga och förvandlat dem till fåglar. Undrar om namnet någonsin belastade Åke Cato, han som verkade vara precis motsatsen till en elak tyrann. Särskilt när han tillsammans med Sven Melander gjorde karaktärerna Verner & Verner och sjöng Vår julskinka har rymt, som ni hörde en snutt från här.  

4. Barbro heter huvudpersonen i Allra käraste syster, hon som mycket hellre hade hetat Ylva-Li och bott under Salikons rosor om ni kommer ihåg? Barbro heter också Lill-Babs, här med den svängiga Läppstift på din krage från sent 50-tal. 

5. Luffaren Oskar i Rasmus på luffen. Klippet ni hörde var den kända julaftonssekvensen från Lady & Lufsen, fast i engelsk orginalversion. Lady & Lufsen heter på engelska Lady and the Tramp och tramp är det engelska ordet för luffare.  

6. Pigan Lina i Emil i Lönneberga sjöng sin sorgliga visa Varför och varför om livets orättvisor och det hårda slitet för en piga. Här framförde Eva Dahlgren sin tolkning av visan.  

7. Tommy, kompis till Pippi Långstrump. Kan det ha varit honom Carola tänkte på när hon sjöng Tommy tycker om mig? I tv-programmet Så mycket bättre gjorde 2015 Love Antell en djärv cover på den gamla 80-tals hiten, det var ett klipp från den ni hörde.

8. Karlsson på taket. Han är visserligen mannen på taket och därtill ganska elak, men Astrid Lindgrens Karlsson kan förstås inte jämföras med den kallblodige mördaren i den svenska filmklassikern Mannen på taket från 1976. Det är om denna film Hans Wiklund pratar i klippet. 

9.Tjorven i Saltkråkan, spelades av en då betydligt yngre Maria Johansson. Som vuxen fortsatte hon inom teatern och är idag professor vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon intervjuades i P1s Teaterprogrammet tidigare i höstas.

10. Tant Berg, granne till Lotta på Bråkmakargatan och till exempel den som ovetandes lånar ut sin stora damcykel när Lotta ska bevisa att hon visst kan cykla. I klippet hördes en annan ”tant Berg” nämligen Carina Berg som i en nyligen sänd programserie på kanal 5 ”praktiserar” hos olika kända personer. Här var hon hos Victoria Silvstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".