Facit - Tio svenska uppfinningar

Här följer facit till den uppfinningsrika omgången av Nattjakten Deluxe som sänds i radion varje natt mot fredag mellan 01:02-02:00 i både P3 och P4

1: Dynamit – Självklart var det Alfred Nobels Dynamit, den kanske mest kända svenska uppfinningen.

2: Hövding (Cykelhjälm) – Den moderna cykelhjälmen är en svensk uppfinning framforskad av Lundastudenterna Anna Haupt och Terese Alstin som vi också hörde i inslaget.

3: Skiftnyckel – Eller svensknyckeln som den kallas i vissa länder. Johan Petter Johansson uppfann 1888 rörtången i Enköping. Bara några år senare kom han med sin andra och mest kända uppfinning skiftnyckeln, slutligen patenterad år 1892.

4: Tändsticka - Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844, kanske en av de mest använda svenska uppfinningarna genom tiderna, ja i vart fall i antalet använda stickor. Även denna på sina håll kallad ”svenska tändstickan”.

5: Pacemaker – Vi hörde Gerry & The Pacemakers You'll Never Walk Alone. Pacemakern, även kallad hjärtstimulator, 1958 uppfanns den implanterbara pacemakern av Rune Elmqvist i samarbete med Åke Senning.

6: Uttagsautomat/Bankomat – Den första Bankomaten hade premiär den 6 juli 1967 i Uppsala och ligger fortfarande till grund för den typ av uttagsautomater som finns idag. Utvecklades av ett svenskt företag. (Den första uttagsautomaten stod dock i London, man hann före med en vecka, men hade ett annat system. Enligt Wikipedia gick den ut på att du stoppade in ett hålkort för att göra uttag, du skulle dessutom införa en check belagd med ett radioaktivt ämne.

7: Dragkedja/Blixtlås – Svenskamerikanen Gideon Sundbäcks patent Hookless2, hans andra patent på idén, är det som ligger till grund för dagens dragkedja.

8: Solvatten - Solvatten är en 10-liters portabel vattenrenare som renar vattnet med hjälp av solljus. Uppfunnen av den svenska uppfinnaren Petra Wadström. Uppfinningen riktar sig till användare i tredje världen som med rent och varmt vatten kan minska både familjens sjukvårdskostnader och vedbehov

9: Kylskåp - 1922 presenterade de svenska studenterna Baltzar von Platen och Carl Munters sin kylapparat som ett gemensamt examensarbete och ansökte samtidigt om patent. Uppfinningen blev en världssensation. Kylskåpet var Baltzars mest kända uppfinning. Han påstod även att han kunde prata med andar och drömde om att uppfinna en evighetsmaskin.

10: Propeller – Även propellern är en svensk uppfinning. John Ericsson fick i juli 1836 sin patentansökan godkänd.(Samtidigt som den engelske lantbrukaren Francis Pettit Smith fick en liknande patent godkänd.) Det hade innan dess gjorts flera försök att ett propellerliknande föremål driva ett fartyg, första förslagen kom redan 1724 men det var alltså inte före John Ericsson och Francis Pettit Smith som man fick konstruktionen att fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".