Facit till "Tio ord som slutar på -ism"

Här hittar du svaren till vår quiz "Tio ord som slutar på -ism".

Facit till Nattjakten Deluxe där alla svar sluta på –ISM.

  1. Kubism, de måste ju ha tyckt att de vara ganska hippa, Picasso och Braque när de var först med att måla abstrakt konst i början av 1900-talet. Stilen fick namnet kubism efter ett yttrande från Matisse om “Braques små kuber”. Låten du hörde var Hip to be square med Huey Lewis & The news
  2. Expressionism, en konstriktning som dök upp ungefär samtidigt som kubismen, tidigt 1900-tal med Henri Matisse som stark representant. Här gäller det att, precis som Madonna sjunger, Express yourself. Att uttrycka sina inre känslor och sinnesstämningar.
  3. Dadaism. Vi fortsätter kursen i konstvetenskap och kommer till den roliga dadaismen. Här, i efterkrigstiden, gällde det att göra uppror på alla borgerliga konventioner, tex skriver dikter som bara bestod av ljud eller göra bullriga installationer. Man vet inte riktigt var ordet ”dada” kommer ifrån, men en teori är att det kommer från precis vad det låter som – barnjoller. Det var också det ni hörde.
  4. Konservatism, motsatsen till dada är konservatism. Konservativa politiker vill gärna bevara samhällets gamla institutioner – som kärnfamiljen, kyrkan och klassamhället. De vill helt enkelt ha status quo (oförändrat tillstånd) men då förmodligen inte det brittiska rockbandet Status Quo som vi just hörde i låten Rocking all over the World.
  5. Buddism Leonard Cohen levde under fem år på 90-talet som buddistisk munk. Om ni hade fått höra hans egen version av superhiten Hallelujah, hade det blivit för lätt. Istället var det Jeff Buckley.
  6. Feminism powerbandet Destinys Child med Beyoncé i täten blev med låtar som Independent Women tidigt älskade av alla som vill kämpa för jämställdhet mellan män och kvinnor, alltså feminister.
  7. Pragmatism. Den som är pragmatism säger aldrig bara nej. För kanske kanske, som Sven-Ingvars sjunger i låten (Säg inte nej, säg kanske), kan det visa sig att ett förslag fungerar riktigt bra när det väl prövats - och då är det också per definition ett bra förslag. 
  8. Liberalism. För liberalister är individens frihet det viktigaste av allt. Förmodlilgen kan inte sitta still när George Michaels hit Freedom spelas. Snopet att det var så kort här.  
  9. Anarkism. En extrem form av frihet förespråkar en anarkist. Punkbandet Sex Pistols ville till exempel inte se några ledare eller regler överhuvudtaget i samhället. Om detta har de skaldat i visan Anarchy in the UK.
  10.  Autism – denna neuropsykiatriska funktionsnedsättning står i fokus i filmen Rainman från 1988. I huvudrollerna syntes Tom Cruise som den cyniske och Dustin Hoffman som den autistiske brodern. Hoffmans karaktär var bestämd på punkten ”I am an excellent driver”.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".