På bilden syns Marias dotter Isa Håkansson t v, och grannen Leia Roos, också hon svensk, t h.
1 av 2
På bilden syns Marias dotter Isa Håkansson t v, och grannen Leia Roos, också hon svensk, t h. Foto: Privat.
Maria Svemarks solförmörkelse-bild.
2 av 2
Maria Svemarks solförmörkelse-bild. Foto: Maria Svemark.

Upplevde 79-procentig solförmörkelse

2:42 min

Maria Svemark, Vakens lyssnarkorre i Silicon Valley, berättar hur hon tog barnen ledigt från skolan för att se den 79-procentiga solförmörkelsen.

Den totala solförmörkelsen som korsade USA måndagen den 21 augusti är ett av världens mest omtalade astronomiska fenomen.

Men hur motsvarade den förväntningarna? Maria Svemark, Vakens lyssnarkorre i Silicon Valley, berättar hur hon tog barnen ledigt från skolan för att se den 79-procentiga solförmörkelsen. 

– Vi hade hemmagjorda skyddsglasögon som min man tillverkat av kartong och katastrof-filt, plus en del annat material som barnen fått från skolan. Vi skiftades om att titta hur solen gradvis blev mindre och mindre. 

Det blev en jättemysig stund på gräsmattan inne på vårt bostadsområde. Ryktet gick att vi hade utrustning, så när solförmörkelsen var som störst vid 10.15-tiden, var vi tio, tolv personer som såg det tillsammans, säger Maria

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".