FACIT: 10 svenska städer

1 VISBY:
Visby kallas ju rosornas stad och det vi hörde var Bette Midlers – The Rose.

2 UMEÅ: 
Umeå kallas ju för björkarnas stad, och det vi hörde var en beskrivning av trädet björk ur ”Barnens Flora 1985 i SVT.

3 ENKÖPING:
Det vi hörde här var Totte Wallin med ”Enköpingståge”. Den kom 1978 och det var med denna låt om tåget som står och sen går som han slog igenom.

4 KIRUNA: 
Här handlade samtalet i P4 Norrbotten om en del av flytten som ingår i när man flyttar hela Kiruna. Det var klocktornet som nedmonterades i början på augusti i år.

5 MALMÖ: 
Det vi hörde var från Solstollarna med Per Ström och Ola Dunsö som spelades in på stranden Ribersborg i Malmö. Första avsnittet sändes 1985.

6 GÄVLE:
Här var det en ljudrebus som skulle referera till världens mest kända julbock - Gävlebocken som ju ofta står i lågor. Ljudrebusen bestod av blåljus från en brandutryckning och bräkande från en getabock.

7 SUNDSVALL: 
Vi hörde en ljudrebus som skulle leda oss till fantasidjuret Skvader. Rader från sagan om haren och sköldpaddan – och tjädersång. En uppstoppad Skvader – till hälften hare och till hälften tjäder finns ju utställd på Fornminnesföreningens friluftsmuseum på Norra Berget i Sundsvall.

8 VANSBRO:  
Vi hörde om hur Vansbros stolthet Björn Skifs gärna talar gott om sin stad, Vansbro.

9 KARLSKRONA:
Ljudrebus där vi hörde hörde Kung Karl 16e Gustav från kröningen 1973, och ljudet av en krona på ett bord. Karls-Krona.

10 ÖREBRO:
Ja visst var det en ung Ernst Kirchsteiger som ju inte gärna lämnar sitt älskade Örebro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".