FACIT: Hitta 10 kända skägg

1. Conchita Wurst
Vår nutida mest kända skäggiga dam, schlagerdrottningen Conchita kommer ju från Östterike och det vi hörde var helt enkelt Österrikes Nationalsång, Land der Berg, Land am Strome.

2. Ötzi – Ismannen
Ja det här var en beskrivning av Ismannen Ötzi som levde ca år 3300 före kristus. Det har visat sig att han även hade skägg och rekonstruktioner av Ötzi visar honom med skägg. Världens första mest kända skägg kanske? Han hittades 1991 bevarad i en glaciär mellan Ötztalalperna och Schnalstal i Italien.

3. Jesus
Jesus hade skägg. Så porträtteras han i alla fall. Det vi hörde var Ulla Skoog som försökte berätta en vits om Jesus för Susanne Reuter i humorprogrammet Reuter & Skog i SVT.

4. Skäggagam
Även djur har skägg, vi har skägg-apa t.ex men här var det ödle-sorten Skäggagam som efterlystes genom en Youtube-entusiast som beskriver vilken utrustning som behövs till Skäggagam.

5. Karl Marx
Ett yvigt skägg hade han – tänkaren, filosofen och sociologen Karl Marx. Det vi hörde var idéhistorikern och författaren Sven-Eric Liedman under ett bokseminarium om Marx idéer och visioner under 1800-talet då Marx verkade.

6. ZZ Top
Lätt va? Ett skäggigt gäng – gossarna i ZZ top, det vi hörde var en takt ur introt till ”Sharp Dressed Man”.

7. Skägglav
Även i naturen hittar vi skägg! Den ska ha renande effekt på luften denna lav, skägglaven– som kan hittas växande hängande på träd, nästan överallt i världen. Vi hörde örtterapeuten Marie-Louise Eklöf beskriva skägglaven och hur den absorberar föroreningar.

8. Sokrates
Redan på de gamla grekernas tid hade man skägg! Så även filosofen Sokrates. Vi hörde en del av Kjell Höglunds låt – Sokrates.

9. Skäggiga damen
En svunnen tid – hoppas man – då skäggiga damen/damer användes som attraktioner på marknader och cirkus för att tjäna pengar. Vi hörde ett gammalt positiv som ju använts flitigt på marknader och cirkusar. Den mest kända är Annie Jones som levde och jobbade på PT Barnums olika evenemang i slutet på 1800-talet. Poäng blir det för både Annie Jones och Skäggiga Damen.

10. Djävulen, bockskägg
Djävulen ofta porträtterad med bock-skägg.
Det vi hörde i ljudrebusen var ett djävulskt skratt med en getabock som bräker. Djävulen är rätt svar, men bockskägg kan godkännas med en halv poäng.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista