Facit: 10 elakingar i film och serier

1. Hugo Drax, (Michael Lonsdale) ”Moonraker”, 1979
Inleder elakinglistan med en Bond-skurk – och precis som de flest bondskurkar så vill han ta över världen, är stenrik, hänsynslös och dödar utan att tveka. I filmen är han en dollarmiljardär i som säljer rymdfärjor.

2. Voldemort, (Ian Heart) ”Harry Potter och De Vises Sten”, 2001
En av de värsta elakingarna – han vars namn inte får nämnas – men heter Voldemort, vi horde honom i den första Harry Potterfilmen.

3. Pennywise, (Bill Skarsgård) “It”/“Det”, 2017
Elakingen här – fruktansvärde Pennywise the Clown från filmen IT, precis innan lille pojken Georgie försvinner efter att han försöker få tillbaka sin pappersbåt som försvunnit ner i en vattenkloak. ”Hi Georgie”


4. Alex Forest, (Glenn Close) ”Fatal Attraction”/”Farlig Förbindelse”, 1987
Kvinnan som gav oss begreppet kaninkokerska – Alex Forest hette rollfiguren – Glenn Close spelade denna kvinna som efter en kort förbindelse med en gift man stalkade honom och hans familj så till den milda grad att ingen tittare lämnades oberörd.

5. Chucky – “Onda Dockan”/”Childs Play”, 1988
Filmerna om Onda Dockan har blivit många, men det här var från första filmen, då den lille killen Andy ville ha en Good Guy Doll i present – det var bara ett problem med just den docka att en döende mördares själ hade tagit över dockan. Dockan dödade de flesta i hans väg. Men dessemellan lät han snäll och ville bli kramad.” Hi My Name is Chucky” – I like to be hugged. Dockan var bland det vidrigaste som någonsin kommit in i ett barn-rum.  

6. Annie Wilkes, (Cathy Bates) ”Lida”/”Misery”, 1990
Ja det här var figuren Annie Wilkes i filmen Lida baserat på bästsäljaren av Stephen King. Caty Bates fick en Oscar för sin tolkning av Annie, som höll en författare fånge eftersom hon ville att han skulle skriva om slutet på sin serie om Misery. Hon var ett fanatiskt fan av huvudfiguren som författaren hade tagit livet i sin bok. Detta uppskattades INTE och utsatte författaren för fruktansvärda saker när han inte skrev om boken som hon ville.

7. Baby Jane Hudson, (Bette Davis) “What Ever Happened to Baby Jane?” 1962
Bette Davis spelar i denna klassiker från 1962, en sjukligt svartsjuk syster - och elak är bara förnamnet. En formidabel prestation av Bette Davis.

8. Tony Falconetti, (William Smith) ”De Fattiga och de rika”/”Rich Man Poor Man”, 1976/77
Han var bara med i några få avsnitt, men alla som slaviskt följde serien om familjen Jordache, med Nick Nolte och Peter Strauss, minns hemskingen Falconetti, hitmannen som skulle ta senator Jordache av daga. Faktum är att Falconetti nästan är den enda figuren många minns från serien.

9 JR Ewing, (Larry Hagman) ”Dallas” 1978-91
Elaking nummer ett i långköraren, oljebolagssåpan från 80-talet – Dallas om familjen Ewing och deras vedermödor i oljebranschen i Texas. JR var ärkeskurken nummer ett och även Cliff Barnes svorne fiende.

10. The Joker, (Jack Nicholson) ”Batman”, 1989
Ingen elakinglista är fullkomlig utan Jokern från Batman. Här hörde vi Jack Nicholson som en tidig Joker precis när han har kastat sitt gamla jag, Jack Napier och blivit The Joker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista