Luleå hockey gör mål.
Luleå hockey gör mål. Foto: Sofia Forell/SR

FACIT: 10 omtalade händelser från Norrbotten

Här kommer de rätta svaren i Nattjakten deluxe på temat "Händelser i Norrbotten".

1 Kalixhärvan
Kalixhärvan kallas den tjuvjaktshärva som nystades upp 1983 i Kalix.Kalixhärvan var en av inspirationerna till den svenska långfilmen Jägarna (1996). Det är från filmen Jägarna

2 Tomte VM
Vi hör Eva Olsson i Vaken som i 13 år arrangerat Tomte VM men som 2017 tvingades ställa in pga flytt av Gällivare centrum.

3 Stålverk 80
Vi hör låten Lusten till ett liv från filmen med samma namn. Kom 1998 inspelad i Luleå och illustrerar tiden under "Stålverk 80" -ett ndustriprojekt i form av en kraftig utbyggnad av statliga Norrbottens Järnverks anläggningar i Luleå som skulle fördubbla Luleås befolkning. Projektet kraschade på grund av sjunkande världsmarknadspriser på järn. Hela samhället drabbades av en uppgivenhet, speciellt ungdomarna.

4 Kiruna stadsflytt
Kiruna stadsflytt är det pågående projekt som innebär förflyttande av vissa av Kirunas stadsdelar. Detta till följd av att gruvbrytningen orsakar deformationer i marken (sprickor), som rör sig mot staden. Stadsflytten blev en världsnyhet.

5 Kalamarksmordet
Vi hör podcasten Spår första säsong handlade om mordet i Kalamark 2004. Deras granskning ledde till att Högsta Domstolen gav livstidsdömde Kaj Linna resning.

6 Facebooks Serverhall i Luleå
Facebooks placerade sina första och största serverhall utanför USA, med en yta på 28 000 kvadratmeter, i Luleå.

7 Peter Sundberg blir årets utflyttade Pitebo
Sååååå avis är jag /Robert

8 Jokkmokks marknad
Jokkmokks marknad (instiftades 1605) är en av världens äldsta årligen återkommande marknader. I ljudet pratas om väg 97, den stora marknadsgatan i Jokkmokk och låten i bakgrunden är av Kitok och heter Paradise Jokkmokk.

9 Luleå hockeys första och enda SM-guld
Sista sekunderna av finalmatchen Frölunda - Luleå hockey -96. Luleå vann finalen med 3-2 och vann SM-guld, än idag sitt enda. Det är den nuvarande tränaren Thomas "Bulan" Berglund som lägger sig över pucken för att få dom sista sekunderna att gå.

10 Shopping i Luleå
Världens första inbyggda köpcentrum invigs i Luleå den 17 oktober 1955.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista