FACIT - 10 geometriska former och figurer

1 Triangel
Vi hörde introt från Kurt Olssons Sommartelevision som sändes i SVT med början 1989.
Lasse Brandebys karaktär i brunrutig kavaj flankerades av damorkestern med Kurts älskling Gudrun som ständigt var redo med sitt instrument - nämligen en triangel att klinga i.

Kort definition:
En triangel är en tresidig polygon, en tvådimensionell, geometrisk figur med har tre hörn, där hörnen är sammanbundna av tre sidor. Alla vinklar i en triangel är 60 grader.

2 Pyramid
Det vi hörde förklaras var pyramid-spel – ett spel där personer lockas att köpa in sig i en verksamhet och där inträdespengarna går till de som rekryterat nya medlemmar, som i sin tur betalar en summa uppåt i organisationen. Pyramidspel är olagligt i Sverige då det ofta utlovas stora inkomster som inte infrias.
Det vi hörde var ur den tecknade Serien Teen Titans Go! där huvudrollen förklarar idén bakom pyramidspel

Kort definition:
En pyramid är en polyeder (mångsiding) med en bas i form av en månghörning och tre eller flera sidoytor i form av trianglar.

3 Kon
Här hörde vi ett utdrag från TV4 Nyheterna där reportern fick förklarat hur han skulle åka och bromsa på en halkbana och undvika markerings-koner.  

Kort definition:
En kon är en geometrisk kropp som bildas av linjer mellan samtliga punkter på konturen av en plan figur (basytan) och en punkt utanför planet (spetsen). När basytan en cirkel sås bildas en cirkulär kon. (Är basen däremot en polygon så bildas en pyramid.)

4 Cirkel
Det vi hörde här var en intervju i SVT Västernorrland med anledning av att ABF i Sollefteå startat en studiecirkel i "bilförlossning". Detta med anledning av beslutet förra året (2017) att stänga BB i Sollefteå.

Kort definition:
En cirkel är en rund, tvådimensionell, geometrisk figur där varje punkt på cirkelns periferi befinner sig på samma avstånd, radien r, från cirkelns medelpunkt.
 
5 Kub
Vem minns inte Rubiks Kub?  Här fick vi början på en grundkurs av the Swedish Cuber som delar med sig av lösningar och tricks på sin Youtubekanal. Man börjar alltid med understa lagret…

Kort definition:
En kub är ett rätblock där alla sidor är lika långa. (se rätblock nedan)

6 Rätblock
Ett rätblock är en rektangelformad låda och det vi hörde i klippet var från SVTs lokala nyhetsprogram i Södertälje om Moshe Kucukkaya som skulle ligga begravd i två dagar i en hemmasnickrad kista för att utmana sin fobi för trånga utrymmen, sin klaustrofobi.

Kort definition:
Ett rätblock är en tredimensionell kropp – en åttahörning - som avgränsas av sex rektanglar så att motstående rektanglar är identiska och parallella och vinkeln mellan mötande rektanglar alltid är 90° och bildar en avlång låda. (om alla sidor är lika långa bildas en kub) 

7 Klot/sfär
Här var det såklart klot/sfär som var svaret och klippet är från komedin ”Kinpin” (bowling) från 1996 med Woody Harrelson och Bill Murray som spelar ärkerivaler i bowlinghallen. I klippet är det Earnie McCracken (Bill Murrey) som utmanar Roy Munson (Woody H) i en slutuppgörelse.

Kort definition:
Ett klot är rund geometrisk figur som begränsas av den yta som ligger på radiens avstånd från klotets centrum. Själva ytan som en klotformad figur har kallas en sfär. 

8 Rektangel
Här fick vi en lektion i att beräkna omkrets på en rektangel från en av de otaliga instruktionsfilmer i geometri som finns på youtube för läxläsning och förkovring även för oss som glömt bort hur man gör.

Kort definition:
En rektangel är en plan geometrisk figur i form av en fyrhörning, där alla fyra hörnens vinklar är räta. Rektangelns motstående sidor är parallella och har samma längd.

9 Oktogon
Svaret vi sökte var en oktogon – på de flesta platser i världen så har stop-skylten har i trafiken formen av en oktogon – en åtthörning.
Det vi hörde var en gammal hit med 6 veckor på Trackslistan 1986 -  ”Stop! Give it Up” med den dåvarande svenske ungdomsidolen Paul Rein. (som sedermera skrivit hits åt världsartister som Christina Aguilera mfl)

Kort definition:
En oktogon är en åtthörning, alltså en polygon med åtta hörn. En liksidig och likvinklig oktogon kallas för en regelbunden oktogon.

10 Kvadrat
Det vi hörde var ur det första avsnittet av TV-frågeprogrammet ”Prat i Kvadrat” från 1983 där programledaren Fredrik Belfrage förklarade själva programidén. 9 kändisar utgjorde en panel som satt i ett luffarschack-spel och svarade på de två personer som tävlades frågor. Men det gällde för de tävlande att klura ut om panelen svarade sanningsenligt eller inte för att få ett kryss eller en ring och kunna spela vidare.

Kort definition:
En kvadrat är en form av rektangel (se svar 8) där alla sidor är lika långa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista