FACIT: 10 broar i världen

1 – Essingebron, Stockholm, Sverige
Den 14 oktober 2005 åkte kranfartyget Lodbrok in ett fundament till Essingebron i Stockholm. Det vi hörde var ett ögonvittne som för P4 Stockholm berättade att han såg hela förloppet från sitt café på Lilla Essingen. Olyckan ledde till att Essingeleden stängdes flera timmar och skapade kö-kaos i och runt hela Stockholm.

2 – Sydney Harbour Bridge, Australien
En av de mest kända nyårsvyerna varje år är det spektakulära fyrverkeriet i Sydney från den ståra bågformade bron – Sydney Harbour Bridge. Det vi hörde var nyårsnedräkningen från 2016.

3 – Högakustenbron/Vedabron, Sverige
Denna hängbro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner i Ådalen invigdes 1997. Det vi hörde var från ett inslag från SVT i Västernorrland förra året (2017) där polisen, genom att polisanmäla en person som klättrat upp på bron och lagt ut en film på Youtube, försöker förhindra problemet med klättring på bron.

4 – Golden Gate Bron, San Fransisco, USA
Broarnas bro, filmbron över alla filmbroar, figurerat i ett otal långfilmer och serier. Det vi hörde var från den klassiska scenen på Golden Gatebron i Levande Måltavla, A View To a Kill från 1985 där Roger Moore, som spelar Bond gör upp med skurken som spelades av Christopher Walken. Bond räddar geologen Stacy som spelas av Tanya Roberts.

5 – Millaubron, södra Frankrike
Millaubron /Millau Bridge – är en fantastisk motorvägsbro (E11) över Tarnflodens dalgång nära Millau i södra Frankrike. Den invigdes i december 2004. Det vi hörde var Jeremy Clarksson från motorprogrammet Top Gear 2009 beskrev bron när de åkte med tre Supercars – 3 sportbilar genom Europa, och själva målet med utmaningen var att åka med tre testbilar över just denna magnifika bro, som han beskriver – att ”they went beserk”. Konstruktörerna blev som galna när de ritade bron….

6 – Öresundsbron, Sverige - Danmark
Det var säkert inte svårt att lista ut att det vi hörde var från första avsnittet av Bron, succéserien som kretsar kring bron och utspelar sig både i Malmö och Köpenhamn. Klippet var när Kim Rohde (Kim Bodnia), träffar Saga Noren (Sofia Helin) mitt på bron där det första offret påträffats.

7 – Suckarnas bro Venedig, Italien
Suckarnas bro från 1600-talet går över kanalen Rio di Palazzo. Den utformades för att sammanbinda förhörsrummen i Dogepalatset med ett fängelse på andra sidan kanalen.
Namnet fick bron av poeten Lord Byron på 1800-talet som inspirerats av legenden om att Fångar som korsade den övertäckta gångbron suckade av ångest på väg mot fängelset. Trots detta anses bron vara en av Venedigs mest romantiska platser.  

8 – Roseman Bridge, Iowa, USA
Kan man sin filmhistoria – ja då vet man att Clint Eastwood och Meryl Streep hade huvudrollerna i Broarna i Madison County 1995, där den mest kända bron ju är den övertäckta bron Roseman Bridge helt byggd i trä. Och det är från denna film vi hörde ett litet klipp.

9 – Bron över Kwai / Thailand
Järnvägsbron som byggdes av mestadels brittiska krigsfångar, som har blivit en symbol för den ökända järnvägen mellan Thailand och Burma. Den är nu en turistattraktion efter sitt superkändisskap som bron fick genom filmen "Bron Över Floden Kwai" från 1957 med Alec Guiness i huvudrollen. Filmen handlar om hur bron kom till och krigsfångarnas hårda liv med byggandet. Det vi hörde var den kända visslingsmarchen - Colonel Bogey March från filmen.

10 – Karlsbron /Charles Bridge, Prag, Tjeckien
Denna bro byggd av stenar, murbruk och en blandning av ägg, mjölk, kalk, vin och mjöl är från 1400 talet och går över floden Moldau i Prag. Det är den längsta gotiska bron i Europa och ett känt turistmål för Pragbesökaren där konstnärer, handlare och turister trängs. Det vi hörde var ur ett reseprogram från Deutsche Welle förra året (2017).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista