Gräddtårtans dag

Jesper Långström: Så lyckas du med din gräddtårta

1:53 min

För att du ska lyckas med din gräddtårta gästades vi av bagaren och konditorn Jesper Långström. Här är hans bästa gräddtårta för den hängivne hemmabagaren.

Gräddtårta


Detta recept är för den hängivne hemmabagaren.
Naturligtvis kan man köpa nästan alla ingredienser och sätta ihop en gräddtårta.

 

Tårtbotten (anslag på bagarspråk) ca 24 cm
Ingredienser:
4 stycken       ägg
115 g             strösocker
5 g                 vaniljsocker
2 g                 salt
120 g             vetemjöl
3 g                 bakpulver
Metod:
Sätt ugnen på 175 grader
Knäck äggen i en bunke, tillsätt socker vaniljsocker och salt.
Sätt bunken i en kastrull med hett vatten (vattenbad) och rör tills temperaturen når ca 45-50 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa kraftigt med en visp eller elvisp tills smeten blivit luftig och sval, detta tar ca 10-15 minuter med elvisp.
Sikta mjölet och bakpulvret på ett bakplåtspapper och vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen i den luftiga smeten. Försök att vända ner mjölblandningen försiktigt så att smeten inte tappar så mycket i volym. Häll smeten i en ring eller springform och grädda i ca 25-35 minuter beroende på ugn.


Vaniljkrämen:
Ingredienser:
3 dl mjölk
1/4 vaniljstång
3 st äggulor
60 g strösocker
20 g maizena
15 g smör

Metod:
Häll mjölken i en kastrull och dela den halva vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i mjölken.
Lägg även i den halva urskrapade vaniljstången i mjölken (i själva höljet sitter massor av smak).
Gör ett uppkok och låt mjölk/vanilj blandningen stå och dra i 2 timmar (eller i kylen över natten).
Koka upp mjölk/vanilj blandningen igen.
Vispa ihop äggula, maizena, socker.
Häll mjölk/vanilj blandningen över ägg /socker / maizena smeten och vispa väl.
Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten kokar.
Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt där efter smöret.
Rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen.
Låt krämen svalna under plastfilm i kylen.


Sylt:
Önskad sort och mängd.
Se internet för recept.

Grädde (lättvispad), ca 500-700 gram beroende på dekor och mönster.

Montering av tårtan:
Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar.
Lägg ut rejält med vaniljkräm på första botten.
Lägg på andra botten och stryk ut önskad sylt.
Stryk även på lite vispgrädde ovanpå sylten.
Lägg på sista botten och stryk vispgrädde så att tårtan spacklas helt.
Spritsa där efter valfritt mönster med vispgrädde.
Dekorera gärna med valfria ingredienser så som frukt, nötter choklad etc.

Se till att grädden inte är för hårt vispad, den skall vara lätt och fluffig att äta.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista