FACIT: Hitta 10 "koder"

1. Da Vinci koden
Vi hör ett utdrag ur ljudboken.

2. Pin-kod
1234 den absolut vanligaste pin-koden folk sätter på sina telefoner och bankomatkort.

3. QR-kod
Vi hör James Bond agent 007 diskutera med den oefterhärmlige uppfinnaren Q till tonerna av R Kellys ” I Believe I Can Fly”. Rebusen bildar QR-kod! QR-kod, från engelskans Quick Response, är en sorts tvådimensionell kod för optisk avläsning. En vidareutveckling av EAN-koden som på svenska även kallas streckkod.

4. Rabattkod
Ger klirr i kassan!

5. Streckkod
Vi hör ett utdrag ur radioprogrammet Hassan när Hasse Phil busringer livsmedelsbutiken för att jämföra streckkoden på Mini pizza.

6. Kodnamn Lisa  
Vi hör ett utdrag ur Johan Falk-filmen Kodnamn Lisa. Det var även Joel Kinnamans karaktär -Johan Falks kodnamn när han gick undercover hos polisen.

7. Landskod
Glöm inte trycka in landskoden +47 när du ringer från Sverige till Norge. Vi hör Erik Haag busringa till Norge i Hassan.

8. Kodlås (dörrkod eller portkod -ni får rätt för alla 3)

9. Källkod
Styntax error eller syntaxfel som det heter på svenska är ett felmeddelande när dataprogram inte är skrivet enligt syntaxregler. Felet beror ofta på ett skriv eller stavfel i källkoden.

10. PUK-kod
Vi hör en trummis som känner lite på häng-pukorna i trumsetet. Den goa Göteborgs-rebusen ska ta er till PUK-kod. Den märkligaste av koder. Har ni någonsin använt den?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista