Renbetesavtal

Renbetesavtalen i Härjedalen upplevs som en succé

1:47 min

Avtal för renvinterbete i Härjedalen har funnits i snart fem år. En succé enligt både markägare och renägare.

Magnus Rehnfeldt, ordförande i Mittådalens sameby, tror nu på framtiden som renägare.

– Jag känner stort framtidshopp för att hålla på med renskötsel i Härjedalen, säger han.

En mångårig konflikt mellan markägare och renägare tog slut 2011 då samebyarna Handölsdalen, Tossåsen och Mittådalen skrev på renbetesavtal. Enligt Magnus Rehnfeldt har de haft en stor betydelse. Både för betet och klimatet i samhället.

– Det har inte varit något mycket bråk alls, varken från markägare eller någon annan. Det har fungerat väldigt bra.

Är du förvånad?

– Nej, egentligen inte. För i och med det här avtalet har vi faktiskt kommit varandra närmare, vi samer och markägare. Vi har suttit vid förhandlingsbord under lång tid och vi har börjat lära känna varandra. Det är ömsesidig respekt från båda parter.

Markägarna får tre kronor per hektar, totalt delar de på 500 000 kronor per år. Hälften står samebyarna för och hälften kommer från samefonden.

Men det är inte ersättningen som är det viktiga enligt markägaren Anders Häggkvist från Vemdalen.

– Nu har man hittat en samförståndslösning där man tittar mer framåt än bakåt, säger han.

Den första femårsperioden har nu utvärderats och i princip alla markägare kommer att vara med kommande år. En lösning som även Kristina Jonsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet är nöjd med. Hon är ordförande för samverkansgruppen med parter från båda sidor.

– I den här grupperingen har man varit väldigt öppen och ärlig. Tidigare var det ju faktiskt mobbning på arbetsplatser och skolor. Sådant är ju borta i dag. Man känner ju varandra nu och känner man varandra så försöker man jobba tillsammans istället för mot varandra.

Avtalen innebär också att renägarna får lägga mycket jobb på att försöka ha renarna på rätt ställen. Hör mer om det i kommande inslag.