Odaterad bild på Adolf Hitler och Eva Braun. Foto: Scanpix.
Sändes Allhelgonahelgen 2011

I askträdets skugga med Eric Schüldt

Under tre olika tillfällen har radiojournalisten Eric Schüldt träffat författaren och förläggaren Lili von Wallenstein för ett samtal om rädsla, mörker och nödvändigheten att lära känna sig själv. 

Lili von Wallenstein startade för några år sedan det lilla och oberoende förlaget Bokbål tillsammans med två vänner. Hon är även en författare som i ett flertal böcker har undersökt ondska och förnekelse. Hennes två senaste böcker kretsar kring nazistledaren Heinrich Himmler samt Adolf Hitlers älskarinna Eva Braun.

Hon tar tredje rikets centralgestalter och drar in dem i delvis fiktiva världar. Hon gör det för att förstå dem, inte för att presentera några historiska sanningar. Hon träder in i deras liv, skakar om dem. Den viktigaste frågan är om de är lika eller olika oss? Skulle vi kunna vara dom? Vad måste vi lära oss om oss själva för att inte bli som dom?

I boken "Sisyfos" besöker vi Heinrich Himmler i något slags dödsrike. Istället för att ständigt rulla sin sten försöker han hålla smärtan borta genom att bläddra i sin kalender. Se, säger han, den var ju så fulltecknad, jag hade ett viktigt uppdrag. Detta är hans sätt att försvara sig, att inte se sina egna gärningar.

I "Och Gud skapade kvinnan" presenteras Hitlers älskarinna Eva Braun som en kärlekstörstande drömmare som likt huvudpersonen i en chiclitt-roman förtränger verkligheten genom att fantisera om sex, nya kläder, dekadens, champagne samt oroa sig för sin vikt. Allt medan världen går under. 

Den fråga som Lili von Wallenstein ställer handlar om vad det är hos de största förbrytarna som även finns hos oss. 

"I askträdets skugga" är ett program om rädsla inför döden.

Lili von Wallenstein skriver under pseudonym. 

Spelas följande musik:

- They being dead yet speaketh av Johann Johannsson 
- Förspelet till första akten och tredje akten av operan Tristan & Isolde av Richard Wagner
- Två utdrag ur operorna Rehnguldet och Siegfried av Richard Wagner
- Atmospheres av György Ligeti
- Madison av Ola Gjeilo
- Sist spelade Glenn Gould arian ur Bachs Goldbergvariationer.

"I askträdets skugga" producerades av produktionsbolaget Filt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".