1 av 5
Anton Hultberg Hansen och Ella Peterson gör programserien Stockholm-Mockba.
2 av 5
Alla Pugatjova och Benny Andersson. Foto: Privat.
3 av 5
Alla Pugatjova och Benny Andersson. Foto: Privat.
4 av 5
Alla Pugatjova och Benny Andersson. Foto: Privat.
5 av 5
Jacob Dahlin och Alla Pugatjova. Foto: Privat.
Kristi Himmelfärds dag

Stockholm-Mockba

Programserien Stockholm-Mockba sändes första gången förra sommaren. I serien togs lyssnarna på en musikalisk resa till Ryssland, och med toner och klanger skildrades landets dramatiska historia.

Vi pratade med artister, journalister och entusiaster. Vi spelade allt från storslagna marscher och symfonier, till folkliga tjastjusjkor och rysk gangster-ska. Vi berättade om korruptionen och maktens monumentala manifestationer, och vi spelade några av de protestsånger som tände den musikaliska gnistan till årets protester mot Putinstyret. Vi träffade också svenska musiker som inspirerats av det ryska vemodet, såväl balalajkaspelare som Vysotskij-entusiaster.

I det första programmet undersökte vi relationen mellan makten och musiken ur ett historiskt perspektiv. Vad innebar den repressiva kulturpolitiken för musiklivet i Sovjetunionen? Hur tät var järnridån och hur väl lyckades man med att förhindra att ryssarna lyssnade på skadlig utländsk musik? Och så berättar vi historien om hur Sovjetunionens största popstjärna nästan fick ett genombrott i väst.

Hör Malcolm Dixelius (fd utrikeskorrespondent), Artemy Treutskij (rockkritiker), Curt Carlsson (musikkännare), Maria Fontosh (operasångerska) och Benny Andersson (artist).

Serien Stockholm–Mockba gjordes av kulturkosmonauterna Anton Hultberg Hansen och Ella Petersson som tidigare har gjort P2-serien Från Platon till Pirate Bay och uppföljaren Länge leve Spotify? Serien nominerades till Stora Radiopriset 2010 i kategorin årets folkbildning.

Här kan du lyssna på det andra och det tredje programmet i serien Stockholm–Mockba (länkarna fungerar från och med 20120517 kl 17.00):


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista