Skolbarnståget i Drammen 17 maj 2011. Foto: Lise Åserud/Scanpix.
Nationaldag med sorgflor

Kristi himmelfärdsmorgon med Kjell Albin Abrahamson

På Kristi Himmelfärdsmorgonen i år vaknar P1-lyssnarna till ljudet från vårt grannland Norges nationaldagsfirande. Vår svenska helgdag råkar ju i  år sammanfalla med Norges 17 Mai-firande, och det är i detta förhållande som programmet ”Nationaldag med sorgflor” tar sin utgångspunkt.

För sedan förra nationaldagen har Norge skakats av de fruktansvärda händelserna i Oslo och på Utöya, och detta påverkar förstås stämningen på årets 17 Mai. Frågan är på vilket sätt?

P1-veteranen Kjell Albin Abrahamson har samlat en rad gäster för att diskutera Norge, norrmännen, 17 Mai och hur den norska fosterlandskärleken påverkats av morden på Utöya och Breiviks manifest. För att besvara den frågan och belysa skillnaderna mellan svenskt och norskt måste man gå ända tillbaka till unionstiden och upplösningen 1905 samt förstås belysa hur den rikedom som oljan har betytt har påverkat Norges ställning i världen.

Kjell Albin Abrahamson diskuterar detta med Anders Hellström, forskare i Malmö, Torbjörn Nilsson, historieprofessor i Stockholm och Jonas Frykman, etnolog och professor som delar sin tid mellan Sverige och Norge. Sveriges Radios nuvarande nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist medverkar också, liksom sina företrädare Bengt Lindroth och Beatrice Janzon. Dessutom blir det direktrapport från en vanlig svenska på plats i Oslo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista