Memory Bank. Karin Mamma Andersson, 2011. Courtesy: Galleri Magnus Karlsson

Långfredagsmorgon från Luleå med Kerstin Wixe

Tankar och tänkande är temat som Kerstin Wixe med gäster tar sig an under långfredagens morgon.
Vad är kreativitet? Vad händer när en tanke är fel i ett sammanhang men rätt i ett annat? Hur hänger kroppen och tänkandet ihop? Hur är det att tänka på tvärs mot alla andra?

Våra gäster i långfredagsstudion:

Karin Mamma Andersson,  en av Sveriges idag största konstnärer som fått internationell framgång och finns representerad på många stora konstmuséer världen runt.

Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, är också känd för sitt intresse för livsåskådningsfrågor.  

Jakob Isaksson, kung fu- utövare som lämnade en internationell karriär som dansare för att i stället ägna sig åt hälsa, träning och personlig utveckling och som nyligen tillbringat tre år med studier i Kina.  

Astrid Johansson som protesterade mot en sexistisk väggmålning på sin högstadieskola i Luleå och satte igång en debatt som gav eko över hela landet.

Hör också Suzanne Berdino som tränar djur om hur det har påverkat hennes sätt att tänka.

Var med när ett gäng gymnasieungdomar i Luleå träffas och filosoferar regelbundet en gång i veckan.

Hör författaren Arkan Asaad  om hur han hittat sitt eget sätt att tänka.

Och sist men inte minst reder folklivsfanatiker Job Andersson, känd bland annat från P3-programmet Mammas nya kille ut hur tänkandet uppstod och vilka konsekvenser det fått.

Maila oss gärna - före, under eller efter programmet: langfredag@sverigesradio.se
Om vi hinner tar vi med din tanke eller fråga i samtalet.

Producent Ragnhild Herminge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".