KRÖNIKA FRÅN EN BENSINMACK I LÄBY

Den 15/11 spelas den uppskjutna matchen mellan Väsby och Haninge. Den blev inställd den 1/11 då årets första snöstorm drabbade Stockholm med omnejd.
Då poppade en minnesbild, då jag själv drabbades, för ganska många år sedan.

Sänder en viktig match uppe i Tierp, som skall avgöra om Östervåla vinner serien det året.
Då jag inte skall hinna hem till studion på Kungsholmen bestämmer vi att krönikan skall sändas från Radio Uppland.
 Efter en bra sändning, där jag lyckas med konststycket att sända i tre lokalradiostationer på fem minuter från en vanlig telefon (Radio Stockholm, Uppland, Västmanland).
På väg tillbaka kom snöstormen. Jag skulle inte komma till Radio Uppland i tid. Vag gör jag?
 Jag stannar vid bensinmacken i Läby som numera är godisbutik. Rusar in på macken med min specialbyggda förstärkta telefon, som förvarades i en låda, som liknade om större dokumentportfölj.
Alla som sökt skydd på macken stirrade förskräckt på mig när jag kom in. Jag såg hur de tänkte. Han har säkert en bomb med sig. Detta är ett rån. Jag kände att föreståndaren var på väg att trycka på larmknappen.
Flåsande skriker jag. ”Jag måste få sända Hansons Hörna härifrån. Går det bra? Var är närmaste telefonjack? Det var med viss tvekan föreståndaren upplät sitt lilla kontor åt mig. Jag mins fortfarande hur han låste sitt kassaskåp, tog ur nyckeln och var noga med att dörren ut till själva stationen skulle vara öppen. Det blev en krönika även denna söndag. Programledare myste när han meddelade att kvällens Hansons Hörna sänds direkt från en bensinmack någonstans i Uppland.
 
-Lennart Hanson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".